Kaçak Inşaata Kesilen Para Cezası ve Zaman Aşımı
Iyi forumlar. 2003 yılında satın aldığımız evimizin üzerine 2004 yılında kaçak bir kat atdık.Mahallenin tamamında imar ve iskan halen yoktur.Yerin tapusuda hisselidir.Bu yüzden inşaat için ruhsat alamadık.07/2004 de Belediye ruhsatsız yapı için 3194 sayılı kanunun 42. maddesine dayanarak 2,500TL para cezası kesti,bir ay içinde ruhsat almadığımız için de yıkım kararı çıkardılar.Belediyeye başvurumda cezayı odersem yıkılmayaçağını beyan ettiler.Para cezasını kanuni 1 ay içinde ödeyemeyeceğimi söyledim.Uzun uğraşlarım sonucu cezayı 10 taksit yaptılar.Durumum olmadığı için 3.taksitten sonra ara ara ödemeye başladım.En son 09/2006 yılında ödeme yaptım ve 600TL borcum kalmıştı.Bu yıldan sonra başımıza gelen sağlık sorunları nedeniyle ödeme yapamadım.Dün telefonuma belediyeden gelen mesajda 600TL borcumun faizi ile birlikte 750TL olduğu bildirildi.Bu borç zaman aşımına uğramış olabilir mi? Konu hakkında uzman arkadaşlardan yardım rica ediyorum.Teşekkürler...
Cevap: Kaçak Inşaata Kesilen Para Cezası ve Zaman Aşımı
Belediye tarafından kesilen idari para cezalarında tahsil zaman aşımı süreleri kabahatler Kanununa göre belirlenir.Kabahatler kanunun 21.maddesinde özel olarak düzenlenmiş olan yerine getirme zaman aşımı süreler esas alınır.
Kabahatler kanunu 21.maddesine göre tahsil zaman aşımı, 10 000 Lira altında olan miktarlar için 3 Yıldır.Belediye cezaları da genelde bu rakamın altında olur.
Belediyeden tarafınıza gönderilen ödeme emrini yazılı olarak tebliğ alın.Yedi (7) gün içerisinde vergi mahkemesine dava açıp, bu borcun zaman aşımına uğradığını ileri sürebilirsiniz.
Mahkemeye yapacağınız itiraz ödemeyi durdurmaz ödenecek miktar kadar teminat göstermeniz gerekir. Dava bitince geri alırsınız.
Teşekkür ederim verdiğimiz bilgiler için. Peki belediye zamanaşımına uğramış bu cezayı icraya verebilir mi? Bana gönderilen bu mesajı ne kadar dikkate almalıyım.Ayrıca Vergi mahkemesi davayı tahmini ne kadar süre içinde karara bağlar.Teşekkürler.
Yedi gün içinde vergi mahkemesine dava açmazsanız itiraz süreniz kaçar ,borcunuz kesinleşir ve İcraya verir.
Belediyeye gidip son mesajdan önce borcunuzu ödemeniz gerektiğine dair tebligat gönderilmiş mi ,onu da öğrenin.Bazen zaman aşım süresini bozmak için dolmasına bir ay kala tebligat gönderirler,bu zaman aşım süresini kesen bir durumdur.
Vergi dairesi bunu yapar mesela.
Zaman aşım süresine az bir zaman kala ,ya tebligat gönderir yada sizin adınıza çok cüzzi bir ödeme yapar,zaman aşım süresini yeniden başlatıp, borcunuzu devam ettirmek için.
Bu olayı yakın markaja alın dikkatli olun,belki daha önce göndermiştir sizin haberiniz olmamıştır yada unutmuş olabilirsiniz.Belediyenin tahakkuk servisine gidip bilgilenmeye çalışın.
Mahkemenin bitim süresi dosya yoğunluğuna göre değişiyor.Mahkemenin kalemine sorun aşağı yukarı ne kadar zamanda sonuçlanır diye.
Ben Giresun'da ikamet ediyorum.Davalı belediye benden 1.000km uzakta.Daha önceden borca ait herhangi bir tebligat gelmedi.Dilekçe yazıp borcun adresime tebliğ edilmesini isteyeceğim.Zor bir süreç olacak.
Arkadaşlar Selam.Neredeki vergi mahkemesine başvurmalıyım.Bu gibi davalarda herhangi bir zorunluluk var mı? Mesela davalı belediyenin bağlı olduğu ildemi,yoksa ikamet ettigim ildeki vergi mahkemesi mi?
Ödemeye ilişkin tebligat elinize geçtikten sonra yedi gün içerisinde davalının bulunduğu yer mahkemesinde dava açılacak.