Şirket yönetiminden ve ortaklıktan istifa edilmesi halinde borç sorumluluğu
Merhaba;Ortağı olduğum bir anonim şirketin 8 yıl önce yönetim kurulu başkanlığına getirldim.2 yıllık yönetim kurulu başkanlığımdan sonra hisselerimin tamamını yönetim kurulundaki bir ortağa devrttim ve şirket yönetiminden de istifa ettim.İstifam yazılı olarak onaylandı.2 ay sonra mali genel kurulda şirketten ayrıldığımı tescil ettireceklerdi.Ama 2008 deki ekonomik krizi bahane edip genel kurul yapmadılar.Aradan geçen 6 seneye rağmen hiçbir yönetici ve ortak bir genel kurul yapılması konusunda girişimde bulunmadı.Genel kurul yapılması zorunlu olduğu halde,yapılmadı.Ticaret odası,İl Ticaret Müdürlüğü de dahil her yere müracaat etmeme rağmen,ortakların genel kurul yapması gerektiği,benim hisselerimi devretmemden dolayı genel kurul yapma yetkimin olmadığı,ortakların yada yönetim kurulunun yetkili olduğu söylendi.BEnde uğraşmaktan vazgeçtim.Yıllar geçti,emekli oldum.Şimdi emekli maaşımdan,alakamın kalmadığı şirketin sigorta borçları kesilmeye başlandı.sosyal güvenlik kurumuna elimdeki hisse pay defterinde hisslerimi devrettiğimi gösteren sayfanın fotokopisi,yönetim kurulunun yönetimden istifa ettiğimi onaylayan yazı ile müracaat etmeme rağmen,resmi gazetede tescil edilmediği için kesintiye devam edeceklerini söylediler.Şirketin diğer ortakları ve yöneticilerinden kesmeyip sadece benden kesiyorlar.Şirket ortak ve yöneticileride şirketin zaten hiçbir mal varlığı kalmadığı için kilidi vurduklarından genel kurulda yapmıyorlar.Şehrimdeki avukatlarda bu konuya bir çözüm bulamadılar.Ben,alakam olmayan bu borç yüzünden emekli maaşımdan kesinti yapılmasından naıl kurtulabilirim.Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Şirket yönetiminden ve ortaklıktan istifa edilmesi halinde borç sorumluluğu
İş mahkemesinde menfi tespit ve istirdat davası açmanızı öneririm.