Türk Vatandasligindan atilmak
Selamlar,
2004 yilindan beri rus vatandasligim var. Bu vatadansligi türkiyeye bildirmeden/izin almadan yaptim.
Avusturyada yasamaktayim buradaki oturum izinim, evraklarim hersey rus pasaportum üzerine. Simdi Avusturya vatandasligina hak kazandim. Avusturya vatadandasi olabilmem icin diger vatadasi oldugum ülkelerden cikmam gerekiyor.
Benim problemim türkiyede 10 ay hapis ve üstüme ait icra borcum var bu yüzden normal yoldan türk vatandasligindan cikmam heralde imkansiz.
Türk Konsoloslugunda diger ülke vatandasi oldugumu ibraz etsem beni türk vatadandasligindan atarlarmi? yada cikmak mümkünmüdür?
Saygilarimla
Cevap: Türk Vatandasligindan atilmak
Vatandasliktan cikabilmek icin devlete karsi herhangi bir borcunuz ya da yükümlülügünüzün bulunmamasi gerekiyor. Bu durumda vatandasliktan cikarilmaniz pek olasi görünmüyor. Atilmaniz ise sözkonusu degil.
Vatandasliktan cikmanin mümkün olmadigi durumlarda AB ülkeleri bu istekten istisnai olarak vazgecebiliyorlar. Cikma basvurusunda bulunmali ve bakanlar kurulundan gelecek cevabi Avusturya'da isleminizi yapan yabancilar dairesine ibraz etmeli, vatandasliktan cikmanin sizin elinizde olmadigini kanitlamalisiniz. Bu halde Avusturya vatandasliginiz büyük ihtimalle onaylanacaktir.
Cok tessekür ederim yanitiniz icin.
bir baska soru daha yöneltmek isterim size.
Buradaki makamlar türk vatandasi oldugumu bilmiyor. Ben Buradaki vatandaslik basvurumu sadece Rus vatadasligindan cikmistir belgesiyle yaptigimda, buradaki kurum benim türk vatandasi oldugumu bulabilirmi?
Simdiden Tesekkür ederim.
Saygilarimla
Verdiginiz bilgilerin dogru olduguna dair bir beyanat veriyorsunuz vatandaslik basvurusunda. Buna binaen verilen bilgilerden farkli seylerin ortada oldugu anlasildiginda vatandasliga alim islemlerinin iptal edilebilecegi, ve dahi verilen vatandasligin düsecegi belirtilmistir.
Resmi olarak Türk vatandasliginizin bu kurumlarca tespiti teorik olarak mümkün olmasa da, sehir efsanesi düzeyinde konsolosluk ve yabancilar dairelerinin bu türlü bilgileri paylastigi söylenir ki bircok kisi, vatandasligini aldigi AB ülkesini kandirdigini düsünerek, sonradan yeniden girdigi Türk vatandasligi yüzünden AB vatandasligini kaybetmistir.
Ayrica hayatin ne getirecegi de bilinemez. Olur ya yarin öbürgün, eger evli degilseniz bir Türk vatandasiyla evlenmeniz durumunda düsük bir olasilik da olsa sorun yasamaniz sözkonusu olabilir.
Yerinizde olsam dürüstce Türk vatandasligindan cikis basvurusunda bulunurdum. Bunu zaten vatandasliga alinma garanti belgesini (Einbürgerungszusicherung) aldiktan sonra yapacaksiniz. Tek yapmaniz gereken bu belgeyle konsolosluga giderek vatandasliktan cikma formu doldurmak. Sanirim birkac vesikalik resim falan istiyorlar, konsoloslugun sayfasindan bakarsiniz. Sayet bakanlar kurulu, belirttiginiz bu nedenlerden ötürü vatandasliktan cikarmazsa sizi, bunu yazili olarak belirtecektir.
Yabanci ülke vatandasligindan cikmanin imkansiz oldugu durumlarda cifte vatandasliga razi gelindigi durumlar en azindan Alman yabancilar kanununda belirlenmistir. Avusturya'da da öyle oldugunu tahmin ediyorum.
Hic bu riske girmek istemiyorum, sadece Rus vatandasligindan cikmak istiyorum derseniz de sizin tercihinizdir.
cok tesekkür ederim cevabiniz ve öneriniz icin!!