Karşılıklı olarak mirastan feragat ileride doğabilecek sıkıntılar ya da dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Merhabalar,eşimle yaklaşık iki buçuk yıl önce evlendik ikimizinde ikinci evliliği sağlık durumumuz nedeniyle çocuğumuzun olma ihtimali yok.Ortak kararımızla beraber karşılıklı olarak mirasımızdan feragat etmek istiyoruz.Eşimin önceki evliliğinden olan çocukları var ve onların ani ölümümüzden dolayı ortaya çıkabilecek tanımadıkları insanlarla mirasçı sıfatına düşmelerini istemedik.Benim altsoyum yok ve eşimin benden erken vefatı durumunda çocukların ileriki aşamada benim akrabalarımla mirasçı olmaları gibi bir olasılık mevcut çünkü.Tam tersi durumda ise benim akrabalarım için aynı şey geçerli.Ayrıca eşim bu sözleşmeden sonra mağdur olmamam için bir taşınmaz üstünde intifa hakkı kuralım ölünceye kadar mağdur olma dedi çocuklarda bu durumu onaylıyor.Hukukçu olarak sizin önerileriniz nelerdir evlilik sözleşmesi niteliğinde düzenlememiz Türk hukukunda mümkünmü ? Feragat sözleşmesi oluştursak nelere dikkat etmeliyiz ,yanıtlarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Cevap: Karşılıklı olarak mirastan feragat ileride doğabilecek sıkıntılar ya da dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
küçük bir ilçede yaşadığım için profosyonel yardım almamız zor,internetten kendimce araştırmaya çalışıyorum artıları eksileri ama bir hukukçunun görüşlerini öğrenirsem çok sevineceğim,şimdiden teşekkürler.
Cevap: Karşılıklı olarak mirastan feragat ileride doğabilecek sıkıntılar ya da dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Meseleyi tam anlamak adına sorayım sizin de eşinizin de malı var mı? Anneleriniz babalarınız yaşıyor mu? eşiniz sizden önce vefat ederse mirasçısı sadece siz ve çocukları olur akrabalarınız olmaz. Anneleriniz babalarınız yaşamıyorsa vasiyet yoluyla tüm mirasın çocuklara bırakılması mümkündür yaşıyorsa paylarına düşenin dörtte bir oranında saklı payı vardır. Feragati siz biribirinizle yapacağınıza bunlarla yapsanız daha iyi olmaz mı?
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Meseleyi tam anlamak adına sorayım sizin de eşinizin de malı var mı? Anneleriniz babalarınız yaşıyor mu? eşiniz sizden önce vefat ederse mirasçısı sadece siz ve çocukları olur akrabalarınız olmaz. Anneleriniz babalarınız yaşamıyorsa vasiyet yoluyla tüm mirasın çocuklara bırakılması mümkündür yaşıyorsa paylarına düşenin dörtte bir oranında saklı payı vardır. Feragati siz biribirinizle yapacağınıza bunlarla yapsanız daha iyi olmaz mı?
Öncelikle çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için,ikimizinde malvarlığı var.Benim annem yaşıyor eşimin ana-babası yıllar önce vefat etmiş.Ancak eşimin benden önce vefatı durumunda benim altsoyumun olmaması sebebiyle benim ölümümle beraber miras halkası eninde sonunda benim akrabalarımla son buluyor diye kafa karışıklığı yaşıyoruz.Biliyorsunuz bu konular çok ansızın olan şeyler o gün geldiğinde çocuklara tekrar devredemeyebilirim eşimden gelen malvarlığını,akıl sağlığım yaşım vs elverişli olmayabilir.Saklı payın hukuki niteliği nedir acaba,bu haktan vazgeçmek mümkünmüdür,feragatimizi vasiyet yoluyla yaparsak ne gibi şekil şartlarına dikkat etmeliyiz ?
Mirastan feragat saklı paylı mirasçılar için de mümkündür ki siz de saklı paylı bir mirasçısınız eşiniz de. Vasiyet için notere gidersiniz arzunuzu açıkça zabıt altına alırsınız noter nüfusa bir suretini yollar ya da bilgisini verir siz yine de hatırlatırsınız.