Hakaret davası açarsam, barodan avukat atanır mı?
Herkese selamlar.
Bir süre önce bir tanıdığın ağır hakaretlerine maruz kaldım.
Dava açmayı düşünüyorum, bu konu ile ilgili bazı sorularım var:
1 - 1 yıldır işsiz olduğum için avukat tutacak bütçem yok. Dava açarsam baro tarafından avukat atanma durumu var mıdır?
2 - Kendim dava açmasam bile, savcılığa suç duyurusunda bulunup, kamu davası açtırma şansım var mıdır?
3 - Hakaret davalarında zaman aşımı var mıdır? Ne kadar süre içinde dava açmak lazım?
Teşekkürler.
Cevap: Hakaret davası açarsam, barodan avukat atanır mı?
Alıntı:
monzo rumuzlu üyeden alıntı
Herkese selamlar.
Bir süre önce bir tanıdığın ağır hakaretlerine maruz kaldım.
Dava açmayı düşünüyorum, bu konu ile ilgili bazı sorularım var:
Davayı siz açamazsınız bu konuda bir süre daha düşünün bence,siz şikayette bulunursunuz davayı SAVCI açar
Alıntı:
1 - 1 yıldır işsiz olduğum için avukat tutacak bütçem yok. Dava açarsam baro tarafından avukat atanma durumu var mıdır?
Muhtarlıktan fakir olduğunuza dair belge ile baroya başvuruda bulunursanız avukat atanacaktır.
Alıntı:
2 - Kendim dava açmasam bile, savcılığa suç duyurusunda bulunup, kamu davası açtırma şansım var mıdır?
Kamunun zarar gördüğünü size düşündürten nedir ?
Alıntı:
3 - Hakaret davalarında zaman aşımı var mıdır? Ne kadar süre içinde dava açmak lazım?
Takibi şikayete bağlı suçlarda 6 aylık zamanaşımı süresi bulunuyor.
Kulaktan dolma pek ok şey yazmışsınız.Bazı konularda bilginiz olmadan fikriniz olmamalı,genel olarak söylemek gerekirse siz gidip şikayetçi olmak istiyorsanız olabilirsiniz,hukuki işleyişi kurumlar ve yetkililer halledecektir.
Sayın Beceni. Üslubunuz konusunda rahatsızlık duydum açıkçası. Sizden ricam, lütfen azarlar ya da ders verir tarza konuşmayın. Konuyla ilgili bilgi vermek amaçlı yazmanız yeterli. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğumu size ne düşündürttü. Gördüğünüz gibi bilgi sahibi olsaydım zaten burada sormazdım. Kamunun zarar görmesi değil mesele. 10 günden fazla iş göremez raporu alanlar için kamu davası açılıyor. Psikolojik olarak zarar görenler içinde aynı şey geçerli mi diye sordum bu soruyu.
Ortada kamu adına yürütülecek bir dava yok.Şikayetçi olursunuz savcı gerek görürse dava açar gerek görmez ise açmaz.2 den fazla tarafsız şahidiniz veya görüntülü kaydınız yoksa zaten takipsizlik verilir.Bir de psikolojik zarar gibi bir şeyden bahsetmişsiniz.O ancak sakat kalan veya tecavüz gibi ağır bir suça mağruz kalanlar için bir tıp heyeti tarafından verilen bir rapor.Hakarete uğradım ve bu yüzden psikolojim bozuldu veya iş göremez hale geldim derseniz ne bir rapor alabilirsiniz ne de hukuken bir şey elde edebilirsiniz.İşleyiş bu şekilde.En fazla olacak dava açılırsa karşı taraf 3-5 aylık bir ceza alacak bu da daha önceki sabıka durumu ve mahkemede ki tutumuna göre erteenecek veya paraya çevrilecektir.Daha önce sabıkası varsa ancak hapis veya para cezası(o da tabi ki devlete ödenecek) söz konusu olabilir.