İptal olan senede icra olur mu ?
arkadaşlar ben bir inşaat firmasından ev almıştım güya kağıt üstünde sonrasında firma evleri yapmadı senetleride 3.kişilere ciro etmiş etmemeliydi sözleşmede böyle yazıyordu ama mahkeme bu sadeceiki kişi arasında yapılan bir anlaşma resmi hükmü yok dedi ben hemen mahkemeden karar aldırdım ilki tedbir tabiki...protesto edilmemesi icra takibine konu edilmemesi ve 3.kişilere devir ve cirosunun önlenmesi ile ilgili kararlar yazıyor bir kaç sonrada iptal kararını aldım ama hala 3kişiler bana borcun var diyor beni mahkemeye veriyor.ve hakim borcun varsa ödüceksin diyip diğer mahkemenin tedbir ve iptal kararını bozuyor. İşin garip yani bu tür karar hep aynı adliyeden çıkıyor!!!böyle bişey var mı ? sebep olarakta karar 3.kişileri bağlamazmış bu nasıl mantık ? böyle bişey var mı ? o zaman mahkeme neden var ?
Cevap: İptal olan senede icra olur mu ?
Senetlerin 3. kişilere ciro edilmeyeceğine ilişkin sözleşme tarafları ve bu sözleşmeden haberdar 3. kişileri bağlar iyi niyetli 3. şahısları bağlamaz. Senetlerin iptaline dair gerekçeli kararı iyi okumak lazım enteresan gerçekten.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Senetlerin 3. kişilere ciro edilmeyeceğine ilişkin sözleşme tarafları ve bu sözleşmeden haberdar 3. kişileri bağlar iyi niyetli 3. şahısları bağlamaz. Senetlerin iptaline dair gerekçeli kararı iyi okumak lazım enteresan gerçekten.
Problem burada başlıyor sanırım, kim haberdar kim değil, veya iyi niyeti veya değil..
eğer bu senet dediğimiz belgenin herhangi uygun bir yerine bu senedin 2 kişi arasında olduğu başkasına ciro edilmeyeceği yazılsa sanırım bu problemler olmaz diye düşünüyorum.
Neden bu şekilde yapılmıyor günlük hayatta?
Senedin mantığına aykırı çünkü, senet asıl borç ilişkisinden ayrı devredilebilir borç ikrarı içeren belgelerdir tıpkı çekte vade olmaması mantığı gibi ticari bir mantığı var ancak ülkemizde çeke vade yazılması gibi senede "ciro edilemez" "teminat senedidir" gibi şerhler koyanlar yine de var.