Kira sözleşmesinde kefilligin süresi ne kadardır?
Merhaba. Anneme ait olan dairede 1 yıl boyunca oturan kiracı, son 4 aylık kirayı ve 7 aylık su parasını vermeden evi boşaltıp kaçtı. Evdeki yaptığı hasarları gözden çıkardık artık. Kira kontratında emlakçıda kefil olarak imza attı çünki tanıdığı olduğu için kefil oldu. Evi boşaltma tarihi ocak 2014. Avukata verdik ama bu kişinin hiçbiryerde kayıdına rastlamadığı için davayı devam ettirmek istemedi. Emlakçı kefil olduğu için ödenmeyen kiranın ve su paralarının tahsilini istedim. Ama kefilliğinin süresinin sadece 1 yıl olduğunu söyledi öylesine sinirlendimki. Kiraya verirken elektrik,su, kira borçları olursa herşeyi ben üstleniyorum diye annemi kandırmış ama şimdi kiraya verdiği kiracı hakkında kötü konuşmaktan başka birşey yapmıyor. Biz evsahibi olarak mağdur durumda kaldık. Ev hasarı için para ödedik. Ödenmeyen su parasını ödedik ve üstüne 4 aylık kiradan olduk. Böyle saçma birşey olabilirmi şaşırdım. Sizden sorum şu olacak. acaba bu ödenmeyen paralar için nasıl bir yol takip edebilirim. Avukat için para ödemem çok zor. Maddi olarak iyi durumda değilim çünki. Kaçan kiracının annesi ve babasını buldum ama onlar kefil olmadıkları için oğlumu bul ondan al diyorlar terbiyesizce.. Ben çok üzülüyorum. Kefilliğin süresi ne kadar acaba? gerçekten 1 yıllık süresimi var? Lütfen bana bilgi verebilirmisiniz? Ben birkaç soru sormuştum bu forma ama hiç cevap alamamıştım. Yetkili veya bu konu hakkında bilgisi olan varsa memnun olurum. Saygılarımla
Cevap: Kira sözleşmesinde kefilligin süresi ne kadardır?
Malesef kira kontratlarına açıkça kefaletin kiracılık ilişkisi devam ettikçe devam edeceğine dair bir kayıt düşülmemişse kefillik kira kontratında yazılı süre için geçerli olur kontratınızı bir yıl olarak düzenlediyseniz yapacak bir şey yok. Anne ve babasından da alamazsınız icraya vermişsiniz zaten o dosya üzerinden ara ara gidip sgk sorgulaması yaptırın bir yerde çalışıyorsa maaşına haciz yazarsınız kendi adına iş yeri açarsa hacze gidersiniz.