Bir dava için tanık olarak çağırıldım
Merhaba ,
Rahmetli babamın üvey ablası 2008 yılında noterden bir vasiyetname düzenletmiş ve evini kendisine bakan şahısa bırakmış. Tek bildiğim bu. Bugün bana bir tebligat geldi ve zarfın içerisinden sadece vasiyetname ve sağlık ocağından alınmış akli dengesi yerindedir raporu çıktı.
Zarfın üzerinde ise duruşma tarihi saati ve tanık olarak benim ismim yazıyor. Dava 2.Sulh Hukuk Mahkemesinde görülecekmiş. E-Devletten sorguladığm zaman müdahili olduğum herhangi bir dava da görememekteyim. Bu mahkemenin amacı ne olabilir acaba? Ayrıca kim neden niçin benim tanıklığıma başvurmuş olabilir? Bahsi geçen şahısları hiç görmedim ve tanımıyorum.
Yukarıda yazılan doneler dışında malesef başka en ufak bir bilgim bulunmamaktadır. Bu donelere bakarak deneyimli birileri tahmin yürütebilir mi acaba ?
Teşekkürler.
Cevap: Bir dava için tanık olarak çağırıldım
Bu bilgilerle verilecek bilgi de sağlıklı olmaz ama sadece bi tahmin yürütüyorum vasiyetin açılıp okunması davası olabilir bu davada tanıklığınız neye ilişkin olduğunu mahkeme kalemine gidip sorarak öğrenebilirsiniz en sağlıklı kesin bilgiyi de onlar verebilirler.
Engin Bey cevabınız için teşekkür ederim. Konu hakkında biraz daha bilgi alabildim, bana söylenilenlere göre önceki davada hakim bu vasiyeti kabul etmemiş ve mahkemede bizlere bu vasiyeti onaylayıp onaylamadığımız sorulacakmış. Ayrıca aynı şahıs zaten sizin bir hakkınız yok, babanız ile üvey kardeş oldukları için siz birşey alamayacaksınız dedi. Sonradan aklıma geldi madem bizim bir hakkımız yok "neden hakim bizim rızamızı istiyor?".
Yine "üvey" olan rahmetli amcam (vasiyet sahibinin öz kardeşi) bu tarz bir vasiyeti kabul etmediği için biz müdahil olmuşuz. Bu rahmetli amcamında bankada yüklü miktarda parası varmış ama biz onun mallarında da mirascı değilmişiz (bana söylenen bu, kendisi hiç evlenmedi çocuğu felan yok).
Bu tarz bir davaya müdahil olmuş şahısların veya konu hakkında yine tahmin yürütebilecek sayın avukat dostlarımın bana bir kaç kelimelik tavsiye verebileceğini ümit ediyorum.
Üvey kardeşlerin çocukları ölen amca/halalarının (Hiç birisinin çocuğu veya eşi yok.) mirascısı olabilir mi ? Olamazsa bu gibi alakasız bir konu için hakim neden bizim onayımızı istiyor (Sonuçta farklı şehirlerde hiç tanımadığım insanlar)?
Teşekkürler.
Bu üveylik nasıl bir üveylik?
Sizin onayınıza başvurmaları için sizin davanın bir tarafı olmanız gerekir. Fakat siz tanıksınız. En basitinden hakim size sizin bu vasiyetten haberiniz varmı? bilgi sahibimisiniz diye sorar. Rahmetlinin akıl ve ruh sağlığı yerindemiydi diye sorar. Sizde bilmediğiniz için bilgim ve gördüm yoktur dersiniz. Bilginiz varsa anlatırsınız.
Miras bırakanın hiç mirasçısı yok ise miras devlete kalır. O nedenle Bence hakim şu anda vasiyetin gerçekliğini araştırmakta. Vasiyetle ilgili gerçeğe ulaşmaya çalışıyor. İkna olmazsa vasiyeti kabül etmeyecek ve miras devlete kalacak.
- - - Updated - - -
Malesef bu tür kimsesiz yaşlı insanları kandırıp imza attırabiliyorlar. İlave olarak vasiyettname noterden yapılmamışda olabilir