Anne ve babaya tazminat davası
Merhaba kolay gelsin ben destek olabilecek ve benle ilgilenecek bir avukat araştırması yaparken sitenize ulaştım ben 15.08.1983 doğumluyum erkeğim 32 yaşındayım denizlide yaşıyorum sizden beklediğim destek şu ben beş kardeşim annem babam var hikayemi anlatayım ve düşüncemi söyleyim ben doğduğumda ikiz doğmuşum annem babam o gün için beni bakmak istemeyip atmışlar bunun üzerine dedem beni ben bakar büyütürüm diyerek götürmüş ve 7 yaşına kadar ninem baktı babam annem hiç bakmamış dedem ben 4 veya 5 yaşındayken ölünce ninem beni baktı büyüttü 7 yaşına gelince babam beni ninemden zorla aldı ve okula başladım her zaman nineme gitmek istesemde göndermediler yanına her zaman dayak yedim kaçsamda getirdiler gene dövdüler yıllar böyle geçerken 2. sınıfa geçtimde ninemin yanına gittim gene ninem vermedi beni 4. sınıfa kadar okuttu ve baktı büyüttü daha sonra babam gene ninemden beni zorla döverek aldı ben hem okula hem inşatlara çalıştırmaya götürd gitmediğim zamanlar çok dayak yedim nineme kaçtım ve getirdiler gene dövdüler gözlerimi yaktılar ayaklarımı zincirle bağladılar sokaklarda böyle gezdim tavuk kümesine kilitlediler ninemin yanına gitmyim diye yediğim dayaklar çektiğim acılar bugün gözümün önünde hala hissediyorum yıllar böyle geçerken ninem beni okutmaya devam etti gene 5. sınıfta ben ninemde kalıyorum ama babam beni inşatlara götürüyor gitmediğim zaman lar çile başlıyor ninem sünnetimide yaptırdı ben sahip çıktı hep artık büyüdüm yıllar böyle akıp giderken okulumu bitirdim ben gene ninemden ayrılmıyorum ama babam bırakmıyor onun yanında ve ninemin evi vardı ben öldüğümde sen burayı veriyorum deyip annemin üzerine yapmışlar ve daha sonra okulum bitince artık dayaklara ve ızdıraplara dayanamayıp başka memlekete yani başka bir köye yatılı işçiliğe gönderildim gittiğim yerlerde uzun yıllar çırak olarak çalıştım 8 yıl gibi bir süreden fazla çünkü annem babama dönemem orda yaşayacaklarımı biliyorum bu süre içinde ninem öldü ben artık kimsesiz kalınca yaşamaya devam ettim benle gene babam ilgilenmedi annemde öyle bense gene bayramlarda anne baba deyip ellerini öpmeye gittim yıllar böyle giderken yatılı çalıştığım köylerde evlendim ailem gene ilgilenmedi askere gitme zamanım geldi askere gideceğim zaman falan ailem benle gene ilgilenmedi ilgilenmeyi boşverin beni hiç aramadılar nasılsın demediler askere gittim beni annem babam gene aramadı askerden geldim yıllarca gene ilgilenmedi ninemin beni bıraktığı annemin üzerine yaptığı evi yıkıp abimi ev yapıp oraya yerleştirdiler biz beş kardeşiz diğer kardeşlerimin hepsine birer tane ev diktiler herşeylerinde yardımcı oldular beni hiç aramadıkları gibi yardımcı olmadılar annem ve babam ikiside emekli diğer kardeşlerimin evlerini herşeylerini yaptılar ve yerleştirdiler benim sıkıntım ailem bana hiç yardımcı olmadı şuan bunlar diğer kardeşlerime yardımcıyken evlerini dahi vermişken ben destek görmedim serbest çalışıyorum kazancım belli borçlarımda var ödemede sıkıntılarım oluyor ben şu durumda aileme maddi ve manevi tazminat davası açmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim ne yapmalıyım ben bunlardan olmadımmı benim annem babam bunlar neden bana destek olmuyor benim bunlardan destek isteme hakkım yokmu bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz yardımcı olabilme konunuz şu ne yapabilirim ne yapmalıyım artık son çare herşeyimi istiyorum onlardan geçen yıllarımı çektirdikleri acıları dövdükleri ellerimi ayaklarımı zincirledikleri hepsinin acısını istiyorum
Cevap: Anne ve babaya tazminat davası
Öncelikle geçmiş olsun. Bu konuda tazminat yönünden net bir cevap nasıl verilir bilemiyorum. Maddi alacak olarak haklarınız varsa da sanıyorum hak düşürücü yahut zamanaşımına uğramıştır. Fakat ceza hukukuna dayanarak şunları söyleyebilirim:
Alıntı:
Kötü muamele
MADDE 232. - (1) Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunan kimse, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlâli
MADDE 233. - (1) Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bunlara dayanarak belki bir işlem yapılabilir. Öğrenci olarak desteğim bu kadar olsun. Avukat büyüklerim desteğimin devamını getirirler umudundayım.