2 aylık deneme süresi içinde işçinin işten çıkarılması
Merhaba. İşyerimde çalışan personelim, yazılı izin belgesi olmadan, önceden haber vermeksizin; hastası olduğu gerekçesiyle şehir dışına gitti ve birkaç kez aramama rağmen, işinin başına dönmedi (1 hafta çalışansız kaldım). Ben de noterden iş sözleşmesinin feshine dair ihbarname gönderdim. Hatta kendisi dönmeden, ilgili ayın ücretini de hesabına yatırdım (ek mesailer dahil).
Sözkonusu personel, şubat ayında işe başladı, şubat sonunda bordrosunu imzaladı, mart ayı bitmeden işten çıkışı verildi. Ancak işe dönmediği için, mart bordrosu imzalanmadı, alması gereken toplam ücretin bir kısmını elden almıştı (gitmeden), kalanını banka üzerinden gönderdim. Ancak elden verdiğim kısımla ilgili elimde imzalı belge yok.
Çalıştığı mart ayı içinde, işyerindeki demirbaşa zarar verdiği ve çalışamaz duruma getirdiği için tutanak tutulmuştu ama imzalamayı reddetti. Ben de, gönderdiğim ücretten bu demirbaş zararını kestim, yani görünüşe göre parasını eksik gönderdim, ama aslında durum öyle değil. Personel, bana ihtarname çekerek, "haksız yere işten çıkarıldığını, mağduriyetinin giderilmesini istediğini, ek mesai ücreti talep ettiğini, ihbar tazminatı talep ettiğini" beyan etmiş ama 2 aylık deneme süresi içinde, karşılıklı sözleşmeyi feshetme hakkımız olduğunu sanıyorum doğru mudur? İşveren, sözleşmede "demirbaşa zarar verilmesi halinde bunun ücretini çalışandan tahsil edebilir" anlamına gelen madde uyarınca, ilgili kesintiyi yapabilir mi?
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: 2 aylık deneme süresi içinde işçinin işten çıkarılması
Sözleşmenize deneme süresi tanımlanmışydı?
Evet sözleşme metninde yer alıyor.
Yaptığınız elden ödemeyi sizin kanıtlamanız gerekir. Demirbaşa verilen zararı da aynı şekilde.
İşyerinde çalışanların şahitliği de çok rağbet görmez.
İhbar tazminatı, sözleşmedeki deneme süresi maddesinden dolayı olmayacak. Sözleşmenin düzgünce imza edildiğine emin olun.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Yaptığınız elden ödemeyi sizin kanıtlamanız gerekir. Demirbaşa verilen zararı da aynı şekilde.
İşyerinde çalışanların şahitliği de çok rağbet görmez.
İhbar tazminatı, sözleşmedeki deneme süresi maddesinden dolayı olmayacak. Sözleşmenin düzgünce imza edildiğine emin olun.
Teşekkür ederim.