Mirasta hisse devrinde haksızlık
arkadaşlar sorunum şu; babam öldü annem ve biz 3 kardeşiz 309 m2 bahçe ve kagir ev var tek kat görünüyor tapudafakat ev 2 katlı üstte kardeşim geldi oturdu anneme bakıcam diye ama annem kandi ailesinden kalan dairede oturuyor abimle beraber bende altta oturuyorum hisseli evde ev bana ufak geldiğinden kiraya çıktık 2 oğlum eşim ve ben veraset ilamında herkeze eşit hak var fakat ben ailemle anlaşamadığım için annem ve abim hisselerini kardeşime devretmişler burada sorunum şu;
1) haksız bir devir olmuyormu bu hisse devri eşit şekilde dağılması gerekmezmi ayrıca ,
2) kirada olduğumdan dolayı kardeşimden kira bedelimi isteyebilirmiyim
teşekkür ederim...
Cevap: Mirasta hisse devrinde haksızlık
Mirasçı payını diğer mirasçılardan dilediğine devredebilir eşit bir şekilde dağıtmak zorunda değil. Sizin ayrıldığınız yerde kim kalıyor? Anlaşamıyorsanız hissenizi satabilirsiniz olmadı ortaklığın giderilmesi yoluna gidebilirsiniz.
Kendi kira bedelinizi isteyemezsiniz,
abinizin oturduğu ev için bir kira bedeli belirlenip , o bedelden payınıza düşeni isteyebilirsiniz.
ayrıldığım evde kimse kalmıyor evi kiraya vermeye çalışıyoruz ama ufak diye tutan yok boş geçen zamana karşılık kiradaki dairenin kira bedelini isteyebilirmiyim
Anneniz ve siz toplam 4 mirasçısınız,
4 mirasçının hiç biri o evde yaşamıyor ve o ev boş, kiraya da verilmemiş durumda,
siz kiraya da verilmemiş , diğer mirasçıların hiçbirinin de yararlanmadığı evin, boş kaldığı süreler için kira istemekten mi bahsediyorsunuz?
hayır ev 2 katlı ve 2.katta annem ve abimin hisselerini devrettiği kardeşim oturuyor ben alt katta oturuyordum ev küçük geldiğinden çıktım ve şimdi boş
Boş olan ev için anne ve kardeşlerinizden kira talep edemezsiniz,
orası kiraya verilirse, kiradan payınıza düşeni talep edebilirsiniz,
anne ve kardeşinizin oturduğu kat için kira talebinde bulunabilirsiniz, oradan da ancak hissenize düşeni talep edebilirsiniz.