Kira sözleşmesine uymayan kiracı
Merhaba
2013 yılı Haziran ayında evimi kiraya verdim. Sözleşme yapılırken kiranın miktarında, hangi bankanın hangi şubesinde hangi hesap numarasına yatırılacağı konusunda ve her ayın 15'inde paranın yatırılacağı konusunda anlaşmaya vardık ve bunu sözleşmeye yazdık. Ancak kiracım ilk ay kiranın miktarını düşürmek ve parayı elden vermek istediğini söyledi. 10 aylık periyodik kavgalarımızın ilkini bu şekilde yaptık. Sonunda sözleşmeye aykırı davranamayacağını anlayıp kirayı bankaya yatırmaya başladı (Kirayı yatırırken havale ücreti ödemek zorunda kaldığını, bankamatik kartımı vermemi bu şekilde yatırmak istediğini beyan eden, kirayı geciktirince de "beni idare edeceksin" diyen bir arkadaş kendisi). 10 aydır 3-4 kez zamanında yatırmıştır kirayı. Onun dışında her ay eksik ve geç yatırdı. Ayın 15'inde bir kısmını, 1'inde bir kısmını yatırdı. Onu da yatırırken ne isim ne soyisim ne de yatırılan paranın ne için yatırıldığını belirtmedi, her ay söylememe rağmen öğretemeyip vazgeçtim. Savunması da "biz cahil insanlarız" oldu. Bugünkü kavgamızın nedeni kiranın tamamını ayın 1'inde yatıracağını, o zamana kadar onu idare etmemi, başkalarının ev sahiplerinin kiracılarını 3-4 ay idare ettiğini benim etmediğimi, kanuna göre önceden bana haber vermesi durumunda 2 hafta kirayı geciktirebileceğini söyledi ki tekrar kıyamet koptu. Bildiğim kadarıyla kirayı 1 gün dahi geciktiremez. Konuyla ilgili bilgisi olan varsa ve yanıtlarsa çok memnun olurum. Bir de birikmiş apartman aidat borçları var, evden çıkarken onları ödememesi durumunda depozitodan kesebilir miyim?
Cevap: Kira sözleşmesine uymayan kiracı
Allah için ödüyorsa idare edin ya ne var ? :) Allah sizi almakla onu vermekle sınıyor bu dünyada onunki daha zor.
Ödemediği aidatlar vs olursa çıkınca depozitodan kesmeniz mümkün.
Öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. 2 tane dairem var, bugüne kadar kirasını gününden bile önce yatıran kiracım maddi olarak çok sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Onu 2 aydır idare ediyorum ama karşıma geçip "beni idare edeceksin" demiyor. Arkadaş bir miktar arsız ve yüzsüz sanırım, eve girince şartları değiştiririm dedi ama ben gibi amiyane tabirle çaçaron ve cadaloz ev sahibine denk gelince pek başarılı olamadı galiba. Sanırım onun en büyük sınavı benim :) ekrar çok teşekkür ederim.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Allah için ödüyorsa idare edin ya ne var ? :) Allah sizi almakla onu vermekle sınıyor bu dünyada onunki daha zor.
Ödemediği aidatlar vs olursa çıkınca depozitodan kesmeniz mümkün.
6 aylık peşin kira ödedim, 7. ayın 1. günü telefon çaldı; kirayı yatırırmısınız..!
Ev sahibiniz biraz abartmış. Ev sahibinin de değişiği var tabi sizin örneğinizde olduğu gibi. 15 sene kirada oturdum kiracıların durumunu da biliyorum. Ama kalkıp da ilk günden de yatırın demem.
Alıntı:
haylahop rumuzlu üyeden alıntı
6 aylık peşin kira ödedim, 7. ayın 1. günü telefon çaldı; kirayı yatırırmısınız..!
Merhaba,
öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Benim ev sahibimde tahliye için ihtarname çekti. Ev arkadaşı aldığım ve protokole aykırı hareket ettiğim için. Verdiği süre içinde evi tahliye ettim ama bu seferde ev arkadaşımdan aldığım parayı bana vereceksin yoksa dava açacağım diyor. ev sahibinin böyle bir hakkı var mı. zaten evi tahliye ettim. kirasını da hep zamanında ödedim. dava açıp böyle bir para isteyebilir mi benden. teşekkür ederim.
Kirayı bölüşmüşsünüz arkadaşınızla anladığım bunu isteyemez.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Kirayı bölüşmüşsünüz arkadaşınızla anladığım bunu isteyemez.
cevap için çok teşekkür ederim. ne yapacağımı bilemiyorum. evet bölüştük. ama ev sahibi; söyleseydin iki kişi kaldığınız için, senden fazla kira isteyecektim. arkadaşından aldığın parayı da bana ödemelisin. yoksa protokole aykırı hareket ettiğin için dava açar, faiziyle alırım senden diyor. ama zaten verdiği süre içinde çıktım ben evden. arkadaşımın verdiği payı almak için dava açarsa kazanabilir mi?