Kıdem tazminat alma hakkımız var mı?
Merhabalar,
ben eşim adına yazıyorum kendisi 7 yıldır bir fabrikada bilgi işlem departmanında çalışıyor ilk başladığında böyle bir departman bile yoktur sıfırdan kendi kurdu bütün sistemi ve düşük bir ücretle başladığı işte iyileştirme yapılarak devam etti.
limited şirket anonim olarak değişti ve daha da büyüdü ihtiyaçlar haliyle arttı ve üretim dahil her şey bilgisayarlardan kontrol edilmeye başlandı bu konuda birçok yazılım geliştirdi eşim.. gecesini gündüzüne kattı bilgi işlem sorumlusu olan ünvanı geçen yıl itibariyle grup bilgi sistemleri müdürü olarak değişti ve alltında da 3-4 kişi çalışıyor biraz daha iyileştirme yapıldı maaşında ancak esas iyileşmenin önümüzdeki yıl yapılacağını belirttiler.. bunlar birçok projeye girdiler ancak aile akrabaları tarafından yönetilen şirkette bazı yakınların istekleriyle dışardan başkası getirtilip bu kişi eşimin ünvanına verilmiş ve eşimi yönetici vasfına koymuşlar ve bunun için bir belgi imzalatmışlar bu ünvan değişikliği sebebiyle bir itiraz gerçekleştirebilir miyiz. tazminat hakkımız doğuyor mu.. gerçi patron sen bizim göz bebeğimizsin yanlış anlama tarzı yaklaşımlarda bulunmuşlar ama sıfırdan yarattığı bir sistemde o kadar yıldan sonra bir başkasını alıp en başa koymaları haksızlık değil mi
Cevap: kıdem tazminat alma hakkımız var mı?( acil lütfen)
Şu aşamada kendi isteğiyle ayrılırsa(sebep olarak sadece üstüne birinin getirilmesi gözüküyor) kıdem tazminatını alamaz.Maaşı düşürülmediyse patronu istediği kişiyi(sonuçta adı üzerinde patron) istediği pozisyonda çalıştırabilir.Eşiniz oraya emek vermiş olabilir ancak bunun karşılığını da maaş olarak almıştır.Oraya çok emek verdi diye yasalar ''bu kişi ölene kadar buranın başında kalacaktır'' diye bir şey elbette söylemiyor.Ancak patronla konuşup durum dile getirilir ''ya tazminatımı verin ayrılayım yada eskisi gibi devam edelim'' derse sen bizim gözbebeğimizsin diyen bir patron herhalde çalışanıyla bir ortak nokta bulacaktır düşüncesindeyim.
Cevap: kıdem tazminat alma hakkımız var mı?( acil lütfen)
merhabalar benimde eşim adına bir sorum olucaktı.
eşim 10 yıldır büyük bir firmada çalışıyor. firma iki yıl önce yabancı bir firma tarafından satın alındı, alan firma dünya devi bir firma diyebiliriz. tüm üst yönetim değişti ve yeni çalışanlar alındı. eski çalışanların gitmeleri isteniyor ve bu konuda dolaylı baskılar yapılıyor. firma satılsa da ünvanı aynı idi sadece sahibi değişti ve iki yıllık bir uyum süreci başlatıldı haziran ayında yeni alan kişi firmayı tamamen devralıcak ve firmanın ismi de değişecek, bu durumda tazminat alma hakkı doğar mı? alıcı firmanın eski sahibe tazminatları ödetmesi dedikodusu var böyle bir şey mümkün mü? eşim 2004 sigorta girişli ve şu an 3500gün sigortalı kendi isteğiyle çıkıp tazminat almasının yakın gelecekte herhangi bir yöntemi var mı?
teşekkürler.