Cevap: İş Sözleşmesinin feshi
Merhabalar, öncelikle siz işvereninizi şikayet etmenizden dolayı işten bırakın haklı sebeple çıkarılmayı geçerli sebeple dahi çıkarılamazsınız. İşe iade davası açtığınızdan dolayı iş güvenceniz olduğunu kabul ediyorum ve ona göre açıklamaya çalışacağım.
Yargıtay,kararlarında işçi lehine yorum yaparak '' İşçinin işveren tarafından çalıştırılmadığı günlerde başka bir işveren yanında çalışmasına cevaz veriyor,buradan kazanılan ücretten de eğer dava işçi lehine sonuçlanır yani işe iadesi kabul edilir ve boşta geçen 4 aya kadar ücret ödenmesine karar verilirse,bundan bir kesinti yapmadan ücret ödenir'' bu tarzda yargıtay kararı var. Sizin davanızda işte çalışmanız yukarıda yazdığım yargıtay kararına göre engel değildir. Davanız lehinize sonuçlanırsa 10 iş günü içerisinde işverene tekrar başvurmanız gerekecektir. Böyle bir durumda ise şöyle bir sorun ortaya çıkar : Şu an yeni işte çalıştığınız için 10 iş günü içerisinde bu başvuruyu samimi bir şekilde yapabilmeniz için yeni işinizden ayrılmalısınız. Bu ise size bazı parasal sorumluluklar duruma göre yükleyebilir ( İhbar tazminatı... vs.). Yeni işten ayrılmasanız,bu sefer işe iade talebiniz samimi görülmediği için işe iadeniz mümkün olmayacağı gibi işverenin yaptığı fesih geçerli hale gelecektir(Yani durumları oluşmuşsa kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanacaksınız lakin iş güvencesi tazminatından yararlanamazsınız ve işe iadeniz mümkün olmaz). Hakaret edildiği için ayrıca manevi tazminat konusu da sizin lehinize gündeme gelebilir.Ücretsiz izin kullandığınız dönemde iş ilişkiniz askıda kalacağından yani sona ermeyeceğinden aleyhinize sonuç doğmayacaktır diye düşünüyorum. Bir avukattan yardım alarak davanıza devam etmeniz her zaman yararınıza olacaktır. İyi günler dilerim