Kocası ölmüş fakat ülkesi tarafından bilinmeyen bir yabacı uyruklu bir kadın ile ilgili
merhaba
türkmen bir kadının kocası suriye savaşında ölmüş fakat türkmenistanda kocasının öldüğü resmi olarak bilinmiyor aile cüzdanı vs gibi şeylerde süriyedeki evinde yanmış.bu kadın türk vatandaşı olmak istiyor fakat bizler usulunu bilmiyoruz.bu kadın türk vatandaşı olmak için türk biriyle evlenebilirmi yada türkiyede ikamet etmek için nasıl bir başvuru yapması lazım kocasının öldüğünü söylemese kendisi bu türkiyedeki işlemleri halledebilirmi ? biraz sorum karışık oldu kusura bakmayın yardımcı olursanız sevinirim. hayırlı günler.
Cevap: Kocası ölmüş fakat ülkesi tarafından bilinmeyen bir yabacı uyruklu bir kadın ile ilgili
Kendi ülkesinde kocası sağ ve evli görünüyorsa bunu düzeltmesi gerekebilir valilikten konuyla ilgili bilgi ve yardım almasını önerebilirim.
Cevap: Kocası ölmüş fakat ülkesi tarafından bilinmeyen bir yabacı uyruklu bir kadın ile ilgili
hayır kocası öldü fakat ülkesi bunu bilmiyor.
Anladım ülkesinde kocası hala sağ ve evli görünüyor bunu düzeltmekle işe başlasa iyi olur diyorum.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu, Türk vatandaşı olabilmenin kurallarını düzenler.
Kanun'un "Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması" alt başlığında 16. maddesi şöyledir:
(1) Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde;
a) Aile birliği içinde yaşama,
b) Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,
c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama,
şartları aranır.
(2) Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde birinci fıkranın (a) bendindeki şart aranmaz.
(3) Evlenme ile Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde evlenmede iyiniyetli iseler Türk vatandaşlığını muhafaza ederler.
Türk vatandaşlığının evlat edinilme ile kazanılması