Danimarka Vatandaşlığı hk.
Merhabalar.
Babam Danimarka vatandaşıydı, Türkiye'ye gelip evlenmiş ve ben doğmadan tekrar boşanmışlar.
Babam tekrar Danimarkaya gitmiş, izini kaybetmiş. Annem beni üstüne almış baba ile hiç bir ilişki yok görünüyor.
Baba 1994 yılında vefat etmiş, ölüm haberini 2008 yılı civarında almıştık. Belgesi var..
Ben yabancı soyisim taşıyorum, babamın soyismini taşıyorum, kimliğimde babamın adı yazıyor ama oğlu olduğumu kanıtlayamıyorum.
Bu durumda ne yapmam gerekiyor vatandaşlık almak için?
Cevap: Danimarka Vatandaşlığı hk.
Türk hukuku size Danimarka vatandaşlığı veremez. Danimarka vatandaşı olmanız için Danimarka hukukuna baş vurmalısınız. Konsolosluk ile başlayabilirsiniz.
Cevap: Danimarka Vatandaşlığı hk.
Soruyu soran kişinin yardımı Türk hukuğundan beklediğini sanmıyorum. Kişinin MÖHUK ötesinde Danimarka hukuğuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden yardım istediği aşikar.
Danimarka yasalarını bilemeyeceğim. Lakin Almanya'yı savaş nedeniyle terk etmiş kişiler ve bunların çocukları, Almanya'ya geri dönmek istediklerinde (ki bu kişiler Spätaussiedler olarak bilinir) bunların gerçekliğinin tespitinde kilisenin yardımına başvurulmuştur. Danimarka konsolosluğuna yerinizde olsam başvuruda bulunur ve ilgili kişinin babanız olduğu iddiasını ortaya atar, bu vesileyle doğan vatandaşlık hakkınızı istediğinizi belirtirdim.
Bu şekilde hazırlanacak ve iadeli taahütlü gönderilmiş belgeye konsolosluğun resmi olarak bir cevap vermesi gerekir. Olumlu olması ihtimali varsa hangi şartlara haiz olmanız gerektiği, olumsuzsa hangi sebepten olumsuz olduğuyla ilgili, ilgili yasal düzenlemeleri içeren bir cevap olacaktır ki bu buna istinaden yolunuzu çizenilesiniz bu uğurda.
İsmail Bey'in belirttiği gibi bu konuda size Türk Hukuku yardım edemez, en fazla nüfus bilgilerinizi alırsınız Türk kaynaklarından konsolosluğa ibraz etmek üzere. Lakin sizin sorunuz da bu değildi zaten.
Şimdiden başarılar.
- - - Updated - - -
Aşağıdaki linkte danimarka vatandaşlığıyla ilgili bir yazı buldum Kopenhag Alman Konsolosluğu'nun internet sayfasında. Danimarka diline hakim değilim malum, Türkçe kaynak da aramadım, size Almancasını sunuyorum. İlgili kısmı Türkçeye çeviriyorum sizin için.
http://www.kopenhagen.diplo.de/contentblob/3270552/Daten/3113137/Erwerbderdeutschenunddaenischenstaatsangehoerigkei t2013.pdf
Alıntı:
Dänisches Staatsangehörigkeitsrecht
Die Bestimmungen über Erwerb und Verlust der dänischen Staatsangehörigkeit sind im dänischen Staatsangehörigkeitsgesetz festgelegt.
1. Für Kinder verheirateter Eltern entsprechen die Vorschriften vollständig den deutschen Gesetzen, d.h. ein dänischer Elternteil vermittelt dem Kind automatisch die dänische Staatsangehörigkeit.
2. Ist die unverheiratete Mutter eines Kindes Dänin, so wird ihre Staatsangehörigkeit eben- falls auf das Kind übertragen.
3. Ist der unverheiratete Vater eines Kindes Däne, gibt es für den Erwerb der Staatsangehörigkeit mehrere Möglichkeiten:
a) Bei Eheschließung der Eltern wird das Kind wiederum automatisch Däne, wenn es noch nicht 18 Jahre alt und unverheiratet ist (Legitimation).
b) Andernfalls erhält das Kind eines Dänen durch Erklärung oder Einbürgerung die Staatsangehörigkeit des Vaters. Zur Abgabe der Erklärung muss das Kind
• zwischen 21 und 23 Jahre alt sein,
• seit seinem 16. Lebensjahr ständigen Wohnsitz in Dänemark gehabt haben
und
• vor Vollendung des 16. Lebensjahres mindestens 5 Jahre in Dänemark gewohnt haben.
Abschließend sei darauf hingewiesen, dass ein im Ausland geborener dänischer Staatsangehöriger, der nie seinen Wohnsitz in Dänemark hatte und auch sonst zu Dänemark keine nähere Beziehung unterhält, mit Vollendung des 22. Lebensjahres in der Regel seine dänische Staatsangehörigkeit verliert.
Meali:
Danimarka Vatandaşlık Kanunu:
Danimarka vatandaşlığının kazanımı ve yitirilmesi, Danimarka Vatandaşlık Yasası'nca belirlenmiştir.
1. Evli çiftlerin çocukları için ilgili kurallar Alman yasalarına tam uyumlu durumdadır. Bu, Danimarkalı bir ebeveynin Danimarka vatandaşlığını otomatik olarak çocuğuna ileteceği anlamını taşır.
2. Danimarkalı anne çocuğunu evlilik dışı dünyaya getirdiyse, vatandaşlık hakkı aynı şekilde çocuğa intikal eder.
3. Eğer evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun sadece babası Danimarkalıysa, bu durumda vatandaşlığa geçiş için birçok ihtimal vardır:
a) Babanın, çocuğun annesiyle evlenmesi durumunda çocuk, şayet 18 yaşını aşmamış ve evli değilse, otomatik olarak Danimarka vatandaşı olur.
b) Diğer durumda bir Danimarka vatandaşı babanın çocuğu babanın beyanatı ya da vatandaşlığa alımıyla vatandaşlığı alır. Babanın beyanatı durumunda çocuğun haiz olması gereken şartlar şunlardır:
- 21 ila 23 yaş aralığında olmak
- 16 yaşından itibaren kesintisiz olarak Danimarka'da ikamet etmiş olmak
- 16 yaşının tam bitiminden önce en az 5 yıl Danimarka'da yaşamış olmak.
Buna bağlı olarak belirtilmiştir ki, yurtdışında (Danimarka dışında) doğan ve Danimarka'da hiç ikamet etmemiş ve dahası Danimarka'ya yakın bir bağda bulunmayan Danimarka vatandaşı, normal şartlarda 22 yaşının tam bitimiyle Danimarka vatandaşlığını da yitirir.
----
Benim sorularım ise şunlar:
- Evlilik, zamanında Danimarka'ya bildirilmiş mi?
- Boşanmanın Danimarka'da tenfizi yapılmış mı?
- Annenizin babanızla evliliğini tam vukuatlı nüfus kayıt örneğiyle belgeleyebiliyor musunuz?
- Evliliğin sonlandırılması doğum tarihinizin ne kadar gerisine düşüyor?
Belki de en önemli soru:
- Kaç yaşındasınız?