Ortak hİsselİ tarla satiŞi
Merhaba,
Babamdan aileme miras kalan hisse tapulu arazinin 2/4 bizim , 1/4 amcamızın , 1/4 ise dedemizindir.(2 tane hala mevcut)
Ben bütün ortakları toplayıp araziyi bölmek teklifinde bulundum fakat ortaklardan bir tanesi yanaşmadı,bunun üzerine biz hissemizi 3. bir şahısa satmak zorunda kaldık.Daha sonra sattığımız kişi belediye emlak raiş fiyatını çok düşük gösterdiği için sorun çıkabileceğini öğrendik ve tekrar yeri geri aldık.Sormak istediğim ilk satışla 2. satış arasında 10 gün oldu,diğer hissedarların buraları elimizden alma durumu olabilir mi?Teşekkürler.......
Cevap: Ortak hİsselİ tarla satiŞi
Hisseli araziniz üzerinde ki her türlü tasarruf işlemi sizi ilgilendirir. Önce sattınız sonra geri aldınız diye kimse bir işlem yapamaz. 3. bir kişiye şufa hakkı tanımadıysanız bir başka kişiye satacak olmanızda kimseyi ilgilendirmez. Sonuçta alım satım ve sattığınızdan vefa etmeniz resmi işlem.
Alıntı:
Fatih Han Terzioğlu rumuzlu üyeden alıntı
Hisseli araziniz üzerinde ki her türlü tasarruf işlemi sizi ilgilendirir. Önce sattınız sonra geri aldınız diye kimse bir işlem yapamaz. 3. bir kişiye şufa hakkı tanımadıysanız bir başka kişiye satacak olmanızda kimseyi ilgilendirmez. Sonuçta alım satım ve sattığınızdan vefa etmeniz resmi işlem.
Merhaba Fatih bey, cevabınız için teşekkür ederim.
Bir avukat hissemi sattığım için şufa hakkı doğdunu söyledi başka bir avukatda tekrar yeri geri aldığımız için hiçbir şey yapamıyacalklarını söyledi.
Ben buraları bölmeye yanaşmadıkları için izai şuru davası açmak istiyorum fakat akıbiyetinden kaygı duyduğumdan dolayı hiç birşey yapamıyorum nedersinz?
Diğer hissedarlar doğal olarak şufa hakkına sahiptir.
Bahsi geçen mal hisseli ise Şufa söz konusu.Ki şimdi detaylı okuyunca anladım.
İzale-i Şuyu davasına gelirsek, sulh hukuk mahkemesine bu konuda başvurabilirsiniz. Hakim payları denkleştirmeye çalışır. ya tamamen ayırır. ya da paraya çevirir. Ortaklardan birinin İzale-i Şuyu etmesi mümkündür.
Alıntı:
Fatih Han Terzioğlu rumuzlu üyeden alıntı
Bahsi geçen mal hisseli ise Şufa söz konusu.Ki şimdi detaylı okuyunca anladım.
İzale-i Şuyu davasına gelirsek, sulh hukuk mahkemesine bu konuda başvurabilirsiniz. Hakim payları denkleştirmeye çalışır. ya tamamen ayırır. ya da paraya çevirir. Ortaklardan birinin İzale-i Şuyu etmesi mümkündür.
Sonrasında ise,
açık arttırma ile satışa çıkar
ve bu noktada korktuğunuz senaryo gerçekleşebilir, açık arttırmaya hissedarlar dışında kişiler de katılacaktır ve en yüksek fiyatı teklif eden satın alabilecektir.