Google DNS engellemesinin hukuki dayanağı var mı?
Twitter'i yasaklamak için yasal bir dayanak var. Ancak mahkeme kararı olmadan Google DNS (8.8.8.8 - 8.8.4.4) adreslerinin engellenmesi için yasal dayanak nedir? TC mahkemeleri Google için herhangi bir karar vermemişken, Twitter yasağını google vs. servislere genişletmenin hukuki dayanağını bilenler burada tartışsın.
Cevap: Google DNS engellemesinin hukuki dayanağı var mı?
Kanunsuz suç ve ceza olmaz mevzuatta engellenmiş sitelere giriş yapmanın bir müeyyidesi yok bildiğim çocukların cinsel istismarı içerikli dışında idari ya da hukuki olarak engellenmiş sitelere dns değiştirerek giriş yapılmasının şimdilik bir yasağı yok bence.
Mevzuatta olmamasının, müeyyide uygulanmayacağı anlamına geldiğine emin misiniz? Sonuçta Google DNS'lerinin yasaklanmasını gerektirecek bir mevzuat da yok. Ama müeyyide uygulanarak engellendi.
Ben engellemeyi müeyyide olarak değerlendirmedim yani idari olarak engelleme yaparsınız elinizden geldiğince ama bir yolunu bulmuş girmişler hakkında bir şey yapılamaz demek istedim. Admin işin hukuki dayanağını sormuş ben ne cevap vermişim bakıyorum da çok ilgili değil gibi geldi şimdi bana.
Sonuç olarak erişimi engellenen web sitesi zaten erişimi engelleyenler tarafından (kanunlarımızca,ahlak kurallarımızca vs. tam tanımını siz daha iyi bilirsiniz) uygun görülmediği için değil midir? Peki kişiler o engellenmiş olan web sitesine girmekte kendilerince bir mahsur görmedikleri durumda ve bir dns veya vpn aracılığı ile giriş yaptıklarında herhangi bir suç işlemiş olurlar mı ? Sonuç itibariyle bakarsak devletin bir hukuki organının yasak kıldığı edimi gerçekleştirmiş olmuyor mu? Bu da bir nevi yasağı çiğneyip suç işlemiş gibi olmuyor mu? Benim nacizane fikrim konu iki tarafa da çekilebilir şeklindedir.