İhaleye katılmayan davada şikayetçi olabilir mi?
2007 yılında Yemek ihalesi yaptık.İhaleye katılmayan biri ihbar etmiş ve kamu davası açıldı.Dava görülürken ihbarcıda davaya katıldı.Benim zararım oldu filan dedi.İhaleye katılmayan biri nasıl zararı olabilir?İhaleye katılmayan biri davada şikayetçi olabilir mi?Davada ben şikayetçiyim yargılanmalarını istiyorum filan diye söyledi.Bu konuda bir mahkeme ictihatı filan var mı?
Bu konuda yargıtay kararı buldum.Şimdi ne yapmak gerekiyor?
Karar Veren Mahkeme: Yargıtay 4. Ceza Dairesi
Karar Tarihi: 24.05.2006
Karar Sayısı : E:2004/18447, K:1990/1426
Olay Özeti Karar ve Sonuç:
İhaleye fesat karıştırma suçunun tarafı olmadığı ve suçtan zarar görmediği halde mahkemece Yasaya aykırı gerekçeyle kamu davasına katılan olarak kabulü, mağdura bu niteliği ve dolayısıyla Yasa yoluna başvurmak hak ve yetkisini kazandırmaz.
Bu durumda, ihaleye fesat karıştırma - 5237 sayılı Yasasının 7 ve 5252 sayılı Yasasının 9/3. maddeleri ve 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Yasası uyarınca sanıkların hukuki durumlarının yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunduğuna karar verilmiştir.
Cevap: İhaleye katılmayan davada şikayetçi olabilir mi?
Katılmayan kişinin iddiası nedir? Örneğin ihalenin usulünce ilan edilmemesi ya da başvurduğu halde başvurusunun alınmadığı gibi bir şey olabilir mi?
Yemek ihalesini kazanan firma daha önce bunu şikayet etmiş ve bu yasaklı hale gelmiş ihalelere girememiş.2007'de yemek ihalesi yaptık bu firma yasaklı olduğu için giremedi ihaleyi bunu şikayet eden firma kazandı.İhale bitti.İhale sözleşmesinde yemeğin il içinde pişirilmesi maddesi vardı.İdareye il içinde mutfakla ilgili kira sözleşmesi vermiş fakat yemeği il içinde yapmamış.Buda fırsat kovalıyor ya hemen savcılığa ihbar etmiş.Kamu davası açıldı.İhale komisyonu ve İdare yemek hizmetinin ihale kararı ve sözleşmesine uygun verilmedi diye yargılanıyor.Aslında idare sözleşmenin uygulanmasını kontrol etmemiş.Yemek il dışından gelmiş.Bu yanlışlığı tespit etmiş fakat ne ceza vermiş nede sözleşmeyi fesih etmiş.
Şimdi ihaleye girmeyen ihbarcı mahkemede müdahil oluyor.Şikayetçiyim zararım var diyor.Hakim ne zararın var dedi.Sözleşme fesih edilseydi firma tazminat ödeyecekti kamu kazanacaktı diyor.Onun derdi ihaleyi alan firmayı cezalı hale getirmek.Bu arada biz ihale komisyonu olarak idarenin yaptığı yanlışlardan ve iki firmanın çekişmesinden yanmak üzereyiz.
Biz ihale komisyonu olarak ihaleyi yaptık dosyayı teslim ettik.4734 sayılı kanuna göre ihale süreci bitti.Sözleşme imzalandı.Fakat idare yemeğin yapımını güzel kontrol etmemiş.Yemek il dışından gelmiş.4735 sayılı kanuna göre muayene ve kabul komisyonu kurması ve kontrol etmesi gerekiyordu.
Şimdi önümüzdeki mahkemede yukarıdaki yargıtay kararını mahkemeye sunmayı düşünüyorum.İhale katılmayan nasıl zararım var diyor ve müdahil oluyor.Şikayetçiyim cezalandırılmalarını istiyorum gibi sözler söylüyor.İtiraz edeceğim.Kamu davasında savcının yerine ihabarcı geçmiş durumda.İhabarcının avukatı mahkemede bize soru filan soruyor.Yani davayı ihabarcı açmış durumundayız.Bu yargıtay kararına aykırı değil mi?
uzman bir kişi yardımcı olabilir mi?
Alıntı:
oguzkaganalparslan rumuzlu üyeden alıntı
Yemek ihalesini kazanan firma daha önce bunu şikayet etmiş ve bu yasaklı hale gelmiş ihalelere girememiş.2007'de yemek ihalesi yaptık bu firma yasaklı olduğu için giremedi ihaleyi bunu şikayet eden firma kazandı.İhale bitti.İhale sözleşmesinde yemeğin il içinde pişirilmesi maddesi vardı.İdareye il içinde mutfakla ilgili kira sözleşmesi vermiş fakat yemeği il içinde yapmamış.Buda fırsat kovalıyor ya hemen savcılığa ihbar etmiş.Kamu davası açıldı.İhale komisyonu ve İdare yemek hizmetinin ihale kararı ve sözleşmesine uygun verilmedi diye yargılanıyor.Aslında idare sözleşmenin uygulanmasını kontrol etmemiş.Yemek il dışından gelmiş.Bu yanlışlığı tespit etmiş fakat ne ceza vermiş nede sözleşmeyi fesih etmiş.
Şimdi ihaleye girmeyen ihbarcı mahkemede müdahil oluyor.Şikayetçiyim zararım var diyor.Hakim ne zararın var dedi.Sözleşme fesih edilseydi firma tazminat ödeyecekti kamu kazanacaktı diyor.Onun derdi ihaleyi alan firmayı cezalı hale getirmek.Bu arada biz ihale komisyonu olarak idarenin yaptığı yanlışlardan ve iki firmanın çekişmesinden yanmak üzereyiz.
Biz ihale komisyonu olarak ihaleyi yaptık dosyayı teslim ettik.4734 sayılı kanuna göre ihale süreci bitti.Sözleşme imzalandı.Fakat idare yemeğin yapımını güzel kontrol etmemiş.Yemek il dışından gelmiş.4735 sayılı kanuna göre muayene ve kabul komisyonu kurması ve kontrol etmesi gerekiyordu.
Şimdi önümüzdeki mahkemede yukarıdaki yargıtay kararını mahkemeye sunmayı düşünüyorum.İhale katılmayan nasıl zararım var diyor ve müdahil oluyor.Şikayetçiyim cezalandırılmalarını istiyorum gibi sözler söylüyor.İtiraz edeceğim.Kamu davasında savcının yerine ihabarcı geçmiş durumda.İhabarcının avukatı mahkemede bize soru filan soruyor.Yani davayı ihabarcı açmış durumundayız.Bu yargıtay kararına aykırı değil mi?
Elinizde emsal karar bulunmakta. Duruşmaya bunu sunup, ihbarcının ihale iptal edilseydi de ihaleye katılamayacağını dolayısıyla bir yarar yahut zararının oluşmayacağını belirtin. Hakim zaten ihbarcının "zararım var" şeklindeki söylemini kulak ardı ediyordur. Sonuç ne şekilde gelişir bilemem fakat bu söylediklerimi sunmanız lehinize bir hamle oluşturacaktır.