Hamile ve raporlu iken işten çıkartılma hakk..
merhaba ;
Kurumsal bir şirkette 2.yılımı doldurmaktayım. 12 haftalık hamileyim fakat bundan önceki gebeliğim erken doğum ile sonuçlandığı için doktorum önümüzdeki hafta bana heyet raporu vereceğini ve doğuma kadar izinli olmamı ve dinlenmemi iletti. Henüz çalıştığım kuruma bu bilgiyi vermedim.. Benim sormak istediğim heyet raporum var iken firmam beni işten çıkarta bilirmi?? çıkartır ise de bana hangi haklarımı vermek durumunda kalır cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Hamile ve raporlu iken işten çıkartılma hakk..
Rapor süreniz; ihbar sürenizi 6 haftadan fazla aşarsa işverenin sözleşmeyi geçerli nedenle feshedebilme hakkı doğar.
Bu şekilde fesihte, işe iade davası açma hakkınız olmaz, kıdem tazminatınızı ve varsa kullanılmamış izin günlerinizin ücretini ödemesi gerekir.
öncelikle tşk ederim cevapladığınız için.. peki ben işsizlik paramı da alabilir değil mi?
İşsizlik maaşı ne yazık ki işsiz kalan herkese verilen bir para değil,
sigortalı işten ayrılış bildirgesinde işten ayrılış nedeni olarak:
04- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi
05-Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi
12-Askerlik (İşsizlik ödeneği askerlik dönüşü alınabilecektir.)
15-Toplu işçi çıkarma
17- İşyerinin kapanması
18- İşin sona ermesi
23-İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih
24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih
25-İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih
27-İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih
28- İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih
31-Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih
32- 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih,
33- Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi
34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih
Nedenlerinden biri seçilerek bildirilmiş ise, sigortalının iş akdinin 4447 sayılı Kanunun 51. maddesinde belirtilen hallerden biri ile sona erdiği kabul edilmekte ve diğer şartlar da gerçekleşmiş ise sigortalı, işsizlik ödeneğine hak kazanmış sayılmaktadır
eğer işsizlik sigortasından yararlanmak için gereken diğer şartları sağlıyorsanız alabilirsiniz.