Kira sözleşmem yok ama ev sahibinin talebi var
Merhaba arkadaşlar ben ev sahibime 03/01/2014 tarihinde şubat ayı sonunda evi boşaltacağımı söyledim. Elektrik su faturaları benim üzerimeydi hepsini borçlarıyla beraber kapattım. Evden çıkarken şubat ayı kirasını vermedim depozitoyu üzerini tamamlayarak kira olarak saymayı teklif ettim. Ev sahibi de böyle bir şeyin olabileceğini söyledi. Evi martın 1'inde tamamen boşalttım. Ev sahibine anahtarı teslim ettim. Bu arada kira sözleşmesini 15/10/2010 tarihinde 1 yıllık yaptık daha sonra yenilemedik. Kiraları banka hesabına yatırıyorum.Depozito 300 lira kira 350 lira. Şimdi sorunum şu ev sahibi evin boyaya ihtiyacı olduğunu boyacıyla anlaştığını 450 TL ye boyayacağını bunu depozitodan vereceğini üstünü tamamlamam gerektiğini söyledi ve birde şubat ayının kirasını benden istiyor. Şahsen bu parayı verme taraftarı değilim. Bu konuda ne yapabilirim ev sahibi benden bunu talep edebilir mi? İstenilen meblağları vermek zorunda mıyım? Vermezssem ne ile karşılaşabilirim? lütfen yardımcı olun.
Cevap: Kira sözleşmem yok ama ev sahibinin talebi var
"15/10/2010 tarihinde 1 yıllık yaptık" diyorsunuz ama yok diyorsunuz.
Yaptığınız kontratta 1 yıl dolduğunda kontratın geçersiz sayılacağı mı yazıyor yoksa aynı şartlarla 1 yıl daha uzayacağı mı?
Yapılan kontratta ne kontratın iptaline ilişkin ne de aynı şartlarla devam edeceğine ilişkin bir madde yok. Ancak şöyle bir madde var: "Bu sözleşmede yazılı bulunmayan hükümlere ihtiyaç duyulduğunda 6570 sayılı kira kanunu, Medeni Kanunu, Borçlar kanunu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer yürürlükteki alakalı kanun ve yargıtay kararları uygulanır." Böyle bir madde söz konusu sorduğunuz sorunun cevabı bunun içinde var mıdır bilemiyorum.
Alıntı:
gokhan2392 rumuzlu üyeden alıntı
Yapılan kontratta ne kontratın iptaline ilişkin ne de aynı şartlarla devam edeceğine ilişkin bir madde yok. Ancak şöyle bir madde var: "Bu sözleşmede yazılı bulunmayan hükümlere ihtiyaç duyulduğunda 6570 sayılı kira kanunu, Medeni Kanunu, Borçlar kanunu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer yürürlükteki alakalı kanun ve yargıtay kararları uygulanır." Böyle bir madde söz konusu sorduğunuz sorunun cevabı bunun içinde var mıdır bilemiyorum.
Kontratınızda Aksi bir hüküm olmadığı takdirde kira kontratınız bitim tariihnden itibaren aynı şartlarda,enflasyon farkı eklenerek (yüzdesini hatırlayamıyorum şu anda) bir yıl daha otomatik uzuyor.
Bundan sonrası evsahibinin kanuni hakkını kullanıp kullanmayacağına ve vicdanına kalmış diyebilirim.Sizden masraflarını talep edebilir,bu talebi olumsuz karşılansa bile bir yıllık kirayı tahsil etmek amacıyla kira kontratını icraya koyabilir.