Özel Üniversiteden İstifa
Merhabalar,
Bir özel üniversite de öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. İşe başlarken 10 aylık bir sözleşme imzaladım. Sözleşmemin bir örneğini istememe rağmen bana verilmedi. Şimdi işe başlayalı 7 ay kadar oldu. Ciddi derece de sıkıntılarım ve özel sebeplerimden dolayı istifa etmeyi düşünüyorum. Fakat bunu yönetime söylediğimde uygun değildir yazarız dediler. 6 ay doldurduğum için ihbar süresinin 4 hafta olduğunu biliyorum. Şimdi istifa dilekçemi müdürlüğe sunsam ve dilekçe tarihinden itibaren 4 hafta sonra işi bıraksam herhangi bir sorumluluğum kalır mı. Benim iş kanunundan anladığım kadarıyla ihbar süresini doldurduğumda sözleşmemde bulunan tazminat gibi maddelerden sorumlu olmayacağımı düşünüyorum ve etrafımdaki insanların genel kanısı da bu yönde. Fakat bir avukatla görüştüm ve ihbar süremi kurumda geçirsem bile kurumun bana dava açabileceğini ve sözleşmedeki tazminatı talep edebileceğini belirtti. Anayasanın 17. maddesine göre hiçbir işçi zorla çalıştırılamaz fakat ciddi bir tazminat tutarıyla (istifanın engellenmesi için) işçi zorla çalıştırılmış olmuyor mu? Bu konunun doğrusu nedir? Lütfen cevaplarınızı acil olarak bekliyorum.
Saygılar,
Cevap: Özel Üniversiteden İstifa
Sözleşmeniz belirli süreli sözleşme,
belirli süreli sözleşmelerde ihbar süresi yoktur, en başında bitiş tarihi belirlenmiştir, her iki taraf ta biliyordur sona erme tarihini.
Süresinden önce feshetmeniz durumunda özel bir tazminat varsa , ödemek zorunda kalabilirsiniz,
veya en kötü haliyle bu erken feshinizden olumsuz etkilenen kurumunuzun, bu erken fesih nedeniyle oluşabilecek zararını tazmin etmek zorunda kalırsınız.
Cevap: Özel Üniversiteden İstifa
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sözleşmeniz belirli süreli sözleşme,
belirli süreli sözleşmelerde ihbar süresi yoktur, en başında bitiş tarihi belirlenmiştir, her iki taraf ta biliyordur sona erme tarihini.
Süresinden önce feshetmeniz durumunda özel bir tazminat varsa , ödemek zorunda kalabilirsiniz,
veya en kötü haliyle bu erken feshinizden olumsuz etkilenen kurumunuzun, bu erken fesih nedeniyle oluşabilecek zararını tazmin etmek zorunda kalırsınız.
Ben de bir özel üniversiteden istifa ettim ve bir devlet üniversitesinde göreve başladım. Sozlesmede bir tazminat maddesi var,odemeyi de kabul ettim ama herhangi bir tebliğde bulunmadılar ve senet imzalamamış istediler. Asıl konu ise benim yeni görevime başlamış olmama rağmen üniversitenin noter aracılığıyla ilettiğim istifayı kabul etmediğini beni işe gelmemiş gibi gösterdigini söyleyerek hakkımda işlem yapacağını ve kamu görevinden men cezası vereceğini söylemesi. İstifamı sunmuş olmama rağmen beni 20 gün devamsiz gösterip hakkımda işlem yapmaya yetkileri var midir? İstifamı vereli 6 ay oldu ve bunu bana henüz bildirdiler. İstifadan sonra ise devam etmem gerekli miydi? Hatta istifamı halen bile kabul etmediklerini söylüyorlar bu mümkün müdür ?
Saygılarımla