Yanlış Beyanlar Sonucu Çıkan Damga Vergileri
Öncelikle herkese merhabalar. Yazımı okuyan herkese içtenlikle teşekkür ederim.
Benim şöyle bir sorunum var. Kısaca özetliyeyim. Üstümde ev hisseleri var ve bu evlerde kiracı oturduğundan her vatandaş gibi bende bu ay kira beyanında bulunmak zorundayım. Bende bu sene bir değişiklik yaparak daha kolay olduğunu düşündüğümden internet vergi dairesini kullanarak beyanda bulundum. Ancak beyanda bulunduğumda çıkan vergi borcuyla tahakkuk fişindeki borcun örtüşmediğini fark ettim. Tahakkuk fişindeki borç daha az çıkıyordu. Bende vergi dairesi aradım. Daha sonra tekrar denemem gerektiğini söylediler. Bende tekrar tekrar denedim. Ancak bana her yaptığım beyandan damga vergi ücreti ödemek zorunda oluğumu söylemediler. Ben toplam 9 kere beyan yapmışım. Böyle olunca 360 lira fazladan damga vergi ücreti ödemem gerekiyor. Size sorum bunu ödememk için ne yapmalıyım. Ben öğrenciyim. Kendi borcumu bile zar zor öderken bide bu çıktı. Lütfen yardımcı olun
Cevap: Yanlış Beyanlar Sonucu Çıkan Damga Vergileri
ilgili vergi dairesine durumunuzu izah eden bir yazı yazın ve işlemlerin hata ile yapıldığını belirtin. sonuç olarak sanırım her beyanda aynı rakamları yazdınız. burada hatalı işlem yapıldığı açık olacaktır. fazladan çıkan beyanların ( damga vergisinin ) terkinini isteyin. size 60 gün içinde cevap verilirse ve olumsuz olursa cevaba dava açın. 60 gün içinde cevap verilmez ise talebiniz reddedilmiş sayılır yine dava açın. talebiniz kabul edilirse zaten sıkıntı yok.
Damga vergisini bu arada ödemek durumunda kalırsanız ihtirazi kayıt ile ödeyin. Sonuçta kendi beyanınız ile bir hataya neden olmuşunuz. Hata düzeltme usulu Vergi Usul Kanununda Sayın Molyer'in ifade ettiği gibidir.
İsmail bey bir bölümü düzelteyim. Beyannameler ihtirazi kayıt ile verilir. Ödemede bu kullanılmaz. Kişinin kendi beyanı olduğu içinde direk dava açma hakkı yok. o nedenle düzeltme isteyecek. ancak düzeltmeyi vergi usul kanunundaki mükerer vergi bakımından istemeyecek.çünkü burada verginin mükerrerliğide yok. her düzeltme beyanı için sistem normal olarak damga vergisi kesmiş. bu nedenle verilen bu beyannamelerin düzeltme beyanı olmadığı sistemi anlamadığı için peşpeşe beyanname gönderdiğini belirtecek.
Teşekkür ederim. Vesileniz ile bir şey daha öğrendim. Kişinin kendi hatalı beyanına dair ödeme zamanı ödemenin ihtirazi kayıt ile yapılması mantıken mümkün ve makul gelmişti. Siz yazınca kısa bir araştıma yaptım ve şu Danıştay kararını okudum.
Tekraren teşekkür ile...
Danıştay 7. Daire 27.04.2010 gün, 2008/5286 E., 2010/2022 k., sayılı kararı
Arkadaşlar öncelikle hepinize çok teşekkür ederim. Kısaca ne yaptığımı yazayım. Bugün vergi dairesine önce tek gittim ama hiç kimse ilgilenmedi. Daha sonra maliyeden bir arkadaşla gittim ve dilekçe yazmam gerektiklerini söylediler. Şimdilik başka bir gelişme yok. Sonuçlanınca ben sonucu yazacağım. Herkese yardımcı olması için.