Dolandırıcılık tutuksuz yargılama ve tutuklu yargılama
Saygıdeğer site yöneticileri ve üyeleri sizlerin bilgisinden bir konuda faydalanmak istiyorum hepinize teşekkürler cevaplarınız için,
sorum şöyle;
bir kişi hakkında dolandırıcılıktan şikayette bulunuyor şüpheli de belgeleriyle beraber dolandırmadığını beyan ederek savcılığa ifadeye gitmek istiyor ancak tutuklanırım diye korkuyor şimdi kimi davalarda tutuksuz yargılama oluyor yani duruşma günü atıyorlar bir iki ay sonraya ceza çıksa bile itiraz ettim falan diyorlar kimin de ise savcılıkta ki ifadeleri ardından hemen tutuklanıyorlar bu tutuksuz ve tutuklu duruşma hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim hangi durumlarda tutuksuz yargılama oluyor teşekkürler
Cevap: Dolandırıcılık tutuksuz yargılama ve tutuklu yargılama
Saygıdeğer site yöneticileri bu konuda ki bilgilerinizden yararlanabilirsem sevinirim teşekkürler
Aşağıda madde 100 ' de belirtildiği gibi kesinlikle tutuklayacaksın diye bir ibare yoktur sadece tutuklama tedbir amaçlıdır zaten tutuklamadan önce bana göre ilk olarak adli kontrol tedbirleri uygulanmalıdır TCK belirli suçları ayırıpta illada tutuklu yarğılayacaksın demez hakimin takdirine bırakır.
Tutuklama nedenleri
MADDE 100. - (1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
(2) Aşağıdaki hallerde bir tutuklama nedeni var sayılabilir:
a) Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa.
b) Şüpheli veya sanığın davranışları;
1. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme,
2. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma,
Hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa.
Cevabınız için çok teşekkür ederim Mustafa bey iyi çalışmalar
Çok fazla kişiyi mağdur eden bir durum yoksa, ikameti herşeyi belliyse tutuklanmaz. Gitmeden önce yine de bir avukatla görüşsün.