Nafaka ve tazminat hakkında.
öncelikle bu siteyi kuran değerli hukukçularımıza çok teşekkür ederim. icra bölümünemi açmam gerekirdi konuyu tam karar veremedim ama nafaka ve tazminatla ilgili olduğu için bu bölümü tercih ettim. Umarım doğrudur.
size sorum olacak. Benim hem tazminat hemde nafaka borcum var. Nafakayı mahkeme süresince hiç ödemedim. yaklaşık 10.000 tl kadar birikti. Karşı avukat iki dosyayı birleştirip icraya verdi. Tebligatlar sonrası avukat icra memuru ile geçen gün eve geldiler. Hiç birşey almadan gittiler. Giderkende bana bunu hapis cezası olduğunu ödeme yapmam gerektiğini söylediler.
şimdi benim bu parayı toplu ödeme imkanım yok. çünkü tazminat yaklaşık 50.000, nafaka ise faizleriyle 15.000 tl civarında. nafaka için hapis cezası olduğu söyleniyor.
1. Bundan nasıl kurtulurum?
2. bundan sonraki süreç nasıl işler?
3. hapis cezasından önce mahkeme yapılırmı?
4. en önemli sorum ise (bu soruma kendi avukatım dahi doğru bir cevap alamadım)... muhtemelen maaşıma haciz konacak. Önce tazminat içinmi nafaka içinmi haciz konur. Tazminat için maaşıma haciz konursa nafaka için tekrar maaşımdan kesinti olurmu? yani hem tazminat hem nafaka parası kesilirmi? eğer ikisi içinde para kesilirse sadece nafakanın kesilmesi için benim yapabileceğim birşey varmı. çünkü benim avukatımın verdiği bilgiye göre eğer icra maaşımdan nafaka keserse tazminat için para kesilmemesi gerektiğini söyledi.
Detaylı bir şekilde aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Cevap: Nafaka ve tazminat hakkında.
Önce aylık nafaka maaşınızdan kesilecek, sonra da kalan maaşınızın 1/4'ü birikmiş nafaka için kesilecektir.
Avukat beyin yazdıklarına ilaveten
Normalde birikmiş nafakalar için hapis cezası olmaması lazım, fakat mahkemeler karar verirken bunuda dahil edebiliyorlar. Hapis cezasından önce mahkeme yapılır. mahkemede kararında geçen nafaka miktarını ödediğinizde hapis cezası kalkar. Hapse girsenizde borcu öderseniz kalkar. Tazminat için hapis cezası olmaz.
Tavsiyem Aylık işleyen nafakalarınızı muntazaman ödeyin.
Birikmiş nafakalar ve tazminat için karşı tarafla anlaşabilirsiniz. ödeme imkanınız var ise (kredi falan çekebillirseniz.) maaşınız ne kadar bilmiyorum ama her ay maaşınızın % 25 inden almaktan ise peşin almayı tercih edeceklerdir. Mesela 25 bin Tl teklif edin . Fakat ibraname almayı unutmayın.
Alıntı:
cozumhukuk rumuzlu üyeden alıntı
Önce aylık nafaka maaşınızdan kesilecek, sonra da kalan maaşınızın 1/4'ü birikmiş nafaka için kesilecektir.
teşekkür ederim cevabınız için. Yani hem nafaka hemde birikmiş nafaka için maaşın 4/1 i aynı andamı kesilecektir. şöyleki çocukların nafakası ile birlikte aylık toplam 450 tl nafakam var. maaşımın 4/1 i 400 tl yapıyor. Toplamda ortalama 450+400=850 tl kesilecek doğrumudur? ayrıca hapis süreci ortadan kalkarmı bu durumda?
Evet dediğiniz şekilde kesilecek.
Eğer karşı taraf mahkemeye başvurur ve mahkeme hapis cezasına hükmeder ise Birikmiş nafakanın tümünü ödemeden hapis cezası kalkmaz. Karşı tarafın niyetine bağlı.
teşekkürler cevaplarınız için hayırlı çalışmalar.
Alıntı:
cenah41 rumuzlu üyeden alıntı
teşekkür ederim cevabınız için. Yani hem nafaka hemde birikmiş nafaka için maaşın 4/1 i aynı andamı kesilecektir. şöyleki çocukların nafakası ile birlikte aylık toplam 450 tl nafakam var. maaşımın 4/1 i 400 tl yapıyor. Toplamda ortalama 450+400=850 tl kesilecek doğrumudur? ayrıca hapis süreci ortadan kalkarmı bu durumda?
1600-450=1150
1150*0.25=287.50 kesilecek
Yani toplam: 450+287.50