Memur Serbest Fotoğrafçılık Yapabilir mi?
Merhaba arkadaşlar, Ben yerel yönetimde Mühendis olarak çalışıyorum. Fotoğraf çekmeye hobi olarak başladım. Fotoğraflarım beğenilmeye başlayınca bu işi ek iş olarak yapabilirmiyim diye düşünmeye başladım.
Bu konu hakkında tam bir bilgi edinemedim. Hafta sonlarında Memur ek iş olarak Stüdyo yada sabit bir iş yeri olmadan, Dış çekim Düğün Fotoğrafçılığı yapabilirmi?
Bu konuda 657 sayılı kanunda bir engel varmıdır? "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz" deniliyor. Bireysel istek üzerine fotoğraf çekimi yapmak bu gruba mı girer, yoksa serbest meslek olarak mı değerlendirilir? Yada Sanatsal bir faaliyet olarak mı değerlendirilir?
Eğer bu şekilde çalışmak yasak değilse Gelir Vergisi Kanununa göre vergi ödenmesi gerekiyor mu? Ne şekilde bir süreç izlenmeli?
Birde Gelir Vergisi Kanununda vergiden muaf kazançlardan bahsediliyor. Burada Muaf sanatkarlar kısmında İş yeri açmaksızın yapılan fotoğrafçılıktandan bahsediliyor;
Alıntı:
2. Bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabı;
Açıkcası benim kafam aşırı karışmış durumda, Siz Hukuçu abilerimizin yardımına ihtiyacım var kanunsuz bir iş yapmak istemiyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Saygılarımla.
Cevap: Memur Serbest Fotoğrafçılık Yapabilir mi?
behsettiğiniz faaliyet ticari kazanca girer ve memuriyet açısından yasaktır. behsettiğiniz gelir vergisi muafiyeti ise müstehlike demekte olup sizin bahsettikleriniz buna girmez. mesela düğün salonu foroğrafçılığı, başka bir mükellefe sürekli bağlılık arz edecek şekilde çalışma.
- - - Updated - - -
Memuriyetçe sakınca olmayan durumlar ise şu gibi husustur. Çektiğiniz fotoğraflar (sanatsal yada profesyonel diyelim) bir dergice yayınlanmak için satın alındı, işte bu ticari faaliyete girmez
- - - Updated - - -
Bu hususta arızi serbest meslek kazancına girer
Cevap: Memur Serbest Fotoğrafçılık Yapabilir mi?
Bahsettiğim kazanç nasıl ticari kazanç oluyor o kısmını anlayamadım. ben bir ürün alıp kar koyup satmıyorum ki.
ben bahsettiğim işin Serbest meslek kazancı olduğunu düşünmüştüm.
Ben düğün salonunda çalışmayacağım. sadece etrafımdaki tanıdıkların talebi olursa dışarıda fotoğraflarını çekeceğim. sürekli bir serbest meslek değil yani kimse ile çalışmayacağım. Ayda 1 kişi ya çekerim ya çekmem. oda düğün döneminde yani toplasan 10 kişi ye anca iş yaparım.
Şu şekilde, mesela arkadaşımın arkadaşı benim fotoğraflarımı beğenip benim haydarpaşa garında gelin damat olarak fotoğraflarımı çek diyor. bunları çekip satmam suç mudur? yani herhangibir şekilde reklam yada sabit bir iş yerim olmadan para karşılığında çektiğim fotoğrafları satamaz mıyım?