Asgarİ Ücretle ÇaliŞan kadin hamİlelİk durumunda İŞten Çikarilmasi
08.05.2012 tarİfİnde asgarİ Ücretle Özel bİr markette ÇaliŞmaktayim.bugun İtİbairyle 3 aylik hamİleyİm dÜŞÜk tehlİkem var dİye 10 gÜn rapor aldim.rapor sonrasi doktorum Çok aĞir İŞ yapmamak sÜretİyle ÇaliŞabİleceĞİmİ sÖyledİ.rapor dÖnÜŞÜ İŞverenİmle yaptiĞim konuŞmada.Şİrketİn doĞum İzİnlerİnİ kullandirmayacaĞini sÖyledİ benden aÇik bİr Şekİlde İŞİ birakmami İstedİ.sirf tazmİnat Ödememek İÇİn.benİmle ÇaliŞmak İstemİyor bende İnatla birakmiyorum onlarin benİ Çikarmasini ve tazmİnatimi almak İstİyorum bu durumda nasil bİr yol İzlemelİyİm?.sirf hamİleyİm dİye bu Şekİlde muamele gÖrÜyorum.en yÜksek Şekİlde nasil tazmİnat alabİlİrİm?olurda onlar tarafindan Çikarilmazsam kendİm birakirsam tazmİnat alabİlİrmİyİm ?hangİ davalari aÇabİlİrİm?
Cevap: Asgarİ Ücretle ÇaliŞan kadin hamİlelİk durumunda İŞten Çikarilmasi
Evlilik tarihinizin üzerinden 1 yıl geçti mi?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Evlilik tarihinizin üzerinden 1 yıl geçti mi?
Evet evlilik tarihimiz 2006 işe başlama tarihim 2012 işe başladığımda evliydim bir çocuğum var şimdi 3 aylık hamileyim
Hamile kadın işçiler hamilelikleri süresince istemezlerse, yeni doğum yapmış işçiler doğumu izleyen sekiz haftalık süre boyunca, emziren işçiler doğumu izleyen altı ay boyunca gece çalıştırılamazlar. Hekim raporu ile bu süre uzatılabilir.
Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren işçiler günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İşçinin daha hafif işte çalıştırılması teknik olarak mümkün değilse, işçinin isteğine bağlı olarak ücretsiz izinli sayılması sağlanır.
Hamile işçilere hamilelikleri süresince periyodik kontrolleri için ücretli izin verilmelidir.
Kadın işçinin sigarasız ve dumansız bir ortamda gerekli aralıklarla oturarak veya rahatça uzanacak şekilde uygun şartlarda çalışması sağlanmalıdır.
Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren işçilerin mümkün olduğunca oturarak çalışması sağlanmalıdır. Bu sağlanamıyorsa ara dinlenmeleri ihtiyacına göre daha sık düzenlenmelidir.
Uzun süreli çalışmalar ve ekip çalışmaları kadın işçinin sık tuvalete gitme ihtiyacına göre düzenlenmelidir.
Enfeksiyon riskine karşı işyerinde gerekli hijyen şartları sağlanmalıdır.
İş stresinin önüne geçmek için çalışma koşulları, çalışma saatleri, müşterilerle ilişkileri, işini kaybetme korkusu gibi stres faktörlerinden koruyucu önlemler alınmalıdır.
Çalışma hızı ve işteki yoğunluk kadın işçinin önerileri doğrultusunda uygun hale getirilmelidir.
Hamile işçinin, ani darbelere, sarsıntıya, uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde çalıştırılmaları yasaktır.
Hamile işçinin kişisel koruyucular kullanısa dahi, seksen desilbelden daha az gürültülü yerde çalışması sağlanır. Gürültü seviyesinin düşürülememesi durumunda işçinin yeri değiştirilmelidir.
İşyerinde kadın işçinin soğuk, sıcak ve yüksek basınçtan dolayı sağlık riski yaratmayacak koşullarda çalıştırılması gereklidir.
Hamile ve yeni doğum yapmış işçinin yalnız çalıştırılmaması esastır. Bu sağlanamadığında, diğer çalışanlarla kolayca iletişim sağlaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Kadın işçilere, bir yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için günde toplam bir buçuk sat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
- - - Updated - - -
Yukarıdaki haklarınızı okuyun. İşveren bu haklarınız yerine getirmez ise. Tazminat alarak ayrılabilirsiniz. Bu taleplerinizi yazılı yada şahitli yapmanızı öneririm. yarın dava açmak zorunda kalırsanız size lazım olacak.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Hamile kadın işçiler hamilelikleri süresince istemezlerse, yeni doğum yapmış işçiler doğumu
İşveren olsam kadın işçi çalıştırmaya korkarım :)
teşekkür ederim .Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren işçiler günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. çalıştığım şirket özellikle bu maddeyi ihlal ederek beni çalıştırıyor ve bu sebeple dün rahatsızlandım hastaneye kaldırıldım. bir haftalık rapor verdi. Bu sebeple çalışamayacağımı düşünüyorum çünkü bu istırahatlarımı kullanamıyorum sürekli rapor alarak iş verenimin iş çıkışını vermesini bekliyeceğim bu durumda tazminat hakkım doğar mı doğuma kadar rapor alsam şirketler bunu iş çıkışı olarak kabul eder mi cevaplarınız bekliyorum
Alıntı:
emirsahin rumuzlu üyeden alıntı
teşekkür ederim .Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren işçiler günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. çalıştığım şirket özellikle bu maddeyi ihlal ederek beni çalıştırıyor ve bu sebeple dün rahatsızlandım hastaneye kaldırıldım. bir haftalık rapor verdi. Bu sebeple çalışamayacağımı düşünüyorum çünkü bu istırahatlarımı kullanamıyorum sürekli rapor alarak iş verenimin iş çıkışını vermesini bekliyeceğim bu durumda tazminat hakkım doğar mı doğuma kadar rapor alsam şirketler bunu iş çıkışı olarak kabul eder mi cevaplarınız bekliyorum
Bu etik değil yalnız. Hukuken olası bir işten çıkarma sonrası açacağınız davayı kazanma ihtimaliniz çok düşük olsa gerek. Kalan 6 ay ve doğum sonrası ücretli izin isteyemezsiniz haliyle.