Cevap: İntihar ve Reddi Miras
Basiniz sagolsun... ben son sinif hukuk ogrencisiyim. Dilim döndügünce size yardim etmeye calisacagim. Tabiki bir avukata basvurmanizda cok buyuk fayda var. Öncelikle belirteyim adi sirkette 2 ortak mi vardi? Öyleyse ortaklik son bulmus ve tasfiyeye girecek. Yok eger daha cok ortak varsa ve sirket sozlesmesinde boyle bir durumda devam edeceginize dair hukum varsa ortaklik devam eder. Kardesinizin bu borclari sahsi borclari mi yoksa sirket adina yaptigi islemler sonucu olusan borclar mi? Eger ikinci soyledigimse bu bir adi sirket borcudur ve bunu paylasmak lazim gelir. Bu borclarin sahsi mi sirket borcu mu oldugunu aciklarsaniz daha cok yardimci olabilirim.
Siz de sağolun Sn.Ahatoğlu; iki kişilik adi ortaklık ( ben ve rahmetli kardeşim ). Bir adet banka kredisi borcu kendi üzerineydi, gelir beyan ederken şirket evraklarını paylaşmıştı banka ile ( bilanço, mizan, vergi levhası vb). 7 adet kredi kartı ise kendi şahsı adınaydı şirket kredi kartı değildi. ( isim soyisim )Binek otomobilimizin ruhsatı ise ortaklık adına kayıtlı " isim soyisim ve ort." Yazıyor araç sahibi bölümünde. İkamet ettiği evin tapusu ise annemizin adına.
Saygılarımla
Adi ortaklıkta ortakların her biri, ortaklığın borçlarından, şahsen ve müteselsilen bütün mal varlıkları ile sorumludur.
Kredi ve kredi kartı borçları şahsi borç olduğundan abinizin borcudur. Mal varlığı borcunu karşılamıyor ise reddi Reddi miras yapmanız gerekir.
Ortaklıkla iligili borçlardan hem siz hem kardeşiniz bütün mal varlığınız ile sorumlusunuz.
Ev annenize ait olduğundan evle ilgili problem yok.
Araç ortak olduğundan abizinizin şahsi borcundan dolayı haczedilebilir.
Ortaklıktaki başka mallar, menkul ve gayrimenkuller var ise yarısı abinize ait olduğundan şahsi borçlarına karşılık haczedilebilir.
Sn.Ceceli ve Sn.Ahatoğlu; bu durumda reddi miras yapar isem sadece ve sadece ortaklık adına kayıtlı olan binek otomobilimiz haczedilir değil mi? yoksa aracın haczi vefat eden kardeşimin borçlarını karşılamadığından başka bir yaptırımda bulunabilir mi bankalar?
Rahatsızlık verdiğim için özür diliyor son bir kez değerli görüşlerinizi rica ediyorum.
not: Ortaklıkta başka mallar, menkul ve gayrimenkuller yoktur.
Arac icra kanaliyla satilir. Kardesinizin arac uzerinde ki hissesi alindiktan sonra kalan size verilir. Kardesiniz sahsi borcundan kendisi sorumludur cunku. Bu sitede ki tecrubeli avukat üstatlar daha iyi bilecektir.
- - - Updated - - -
Gelismelerden beni haberdar ederseniz cok mutlu olurum.
Reddi miras her halde geçerlidir borçlunun intiharı mirasçılarının red hakkına zeval vermez. Reddi miras sonucu alacaklılar borçlunun terekesini tasfiye yolu ile satışa çıkarıp elde edilen parayı paylaşırlar terekenin borca batık olması alacakları karşılamaması red eden mirasçılara herhangi bir yönelme sağlamaz. Annenizin maaşı da bundan etkilenmez.