Boşanma Sonrası Tapuda Soyadı Değişikliği
Herkese Merhaba, eşimle boşandık ve evli olduğumuz zaman kendime bir ev aldım, ancak evimin tapusunda, eşimin soyadı bulunmakta, ben kendi kızlık soyadımla değiştirmek için nasıl bir yol izlemeliyim, ödemem gereken herhangi bir harç bedeli vs. var mı?
Cevap: Boşanma Sonrası Tapuda Soyadı Değişikliği
evlilik döneminde alınan herşey ortak diye biliyorum boşanma davası aşamasında mal varlığı boyutu dile getirildi mi
ev ile ilgili bir sorun yok, zaten boşanalı 3 sene oldu, ancak çok üzerinde durmadım soyadı meselesinin, ama artık değiştirmek istiyorum
NE KADAR HARÇ ALINACAK?
3 Temmuz 2001 tarihine kadar, evlenen bayanlardan, gayrimenkulün emlak vergisi değeri üzerinden binde 9 oranında harç alınmaktaydı. Bir kanun değişikliği oldu ve gayrimenkulü olan bayanlardan, evlenme nedeniyle tapuda soyadı değişikliği yapılırken alınan harç, binde 9’dan onbinde 5’e indirildi. (4684 Sayılı Kanun’un 23/B maddesi)
Yani 500.000 TL’lik bir gayrimenkulü olan gelin kız, evlilik nedeniyle soyadı değiştiği için yeni soyadına göre, tapu kayıtlarında değişiklik yaptırırken artık 4.500 TL. değil, 250 TL. “kayıt tashihi” harcı ödeyecek.
BOŞANANLAR DA BU HARCI ÖDEYECEK
Bu harç, sadece evlenen bayanları değil, boşanan bayanları da çok yakından ilgilendiriyor. Üstelik bunlar, hem evlenirken hem de boşanırken harç ödüyorlar.
Boşanan bayanların gayrimenkulü var ise “genç kızlık soyadına göre”, tapu senetlerinde değişiklik yaptırmak zorundalar. Tapudaki evlilik soyadlarının, genç kızlık soyadına dönüşmesi işleminde, onbinde 5 oranında “kayıt tashihi” harcı alınıyor.
Boşanırken, hakime, boşandıktan sonra kocasının soyadını kullanmak istediğini bildiren bayanlar, kocanın da onayı alınarak aynı soyadını kullanabiliyorlarsa, soyadı değişikliği olmadığı için harç ödemiyorlar.
- - - Updated - - -
bu cevap işinize yarayacaktır.
cevabınız için teşekkür ederim. işime yarayacaktır