Kredi kartı hırsızlığı ile ilgili bir hukuki soru
Merhabalar
Yaklaşık birbucuk ay önce x bankasına ait kredi kartım calınmış ve icinden belli bir miktar para kullanılmıştı bunun üzerine bankaya gerekli itirazlarda bulunmuş ve savcılığa gereken suc duyurularında bulunmuştum ve aradan gecen süre içerisinde banka gerekli incelemeleri yapmış ve cevap olarak aynen şu yazıyı tarafıma iletmiştir...
[Kayıp/çalıntı kredi kartınız ile ilgili olarak yapmış olduğunuz itirazın incelendiğini ve bankamız kayıp/çalıntı kart işlem inceleme kriterleri kapsamına alınmadığını üzülerek bildiririz.
Kartınızla yapılan bu işlemlerden dolayı her hangi bir faiz yükü veya gecikme durumu ile karşlaşmamanız için, bu işlem tutarını ekstre edilmelerini takiben son ödeme tarihine kadar ödemeniz gerektiğini önemle hatırlatırız.
Bu işlemler için bağlı olduğunuz ilçenizde bulunan savcılığa başvuruda bulunarak, işlemlerin yapıldığı üye işyerleri hakkında suç duyurusunda bulunabileceğinizi ve kartınızda oluşan hasarın yasal yollardan geri alınmasını sağlayabileceğinizi önemle hatırlatırız.
Yukaridaki gerekçelerle iade edilmeyen alışveriş işlemleri chargeback ( harcama itiraz-iade) servisince değerlendirmeye alınacak olup sözkonusu işlemlerle ilgili olarak bu işlemlerinin yapıldığı işyerlerinin çalıştığı bankalara yapılacak olan başvurunun olumlu sonuçlanması hainde , karşı bankalardan tahsil edilecek tutarlar kredi kartınıza iade edilecektir.]
Benim merak ettiklerim
1) Ben bu yapıyan harcamalarla ilgili kartın calındığı ilk gün savcılığa suc duyurusunda bulunmuştum tekrardan suc duyurusunda bulunup paranın geri iadesi icin suc duyurusunda bulunmam gerikiyormu ?
2) Karttan yaklaşık 20 farklı iş yerinden irili ufaklı harcama yapılmış ben her bir iş yeri icin ayrı ayrı davamı açmalıyım hepsini tek davada yürütebilirmiyim. Keza ufak harcamalar icin acılan davalar zaten masrafını karşılamaz!
3) Bu kartı çalan hırzıs kişiler Kreti kartıyla başka bir hesaba havale yaparak kira ödemesi yapmaşlar banka bunun kovuşturmasını yaparak nasıl bir sonuca ulaşamıyor.
4) Ben bunların dışında herhangi bir yol izleyerek bu zararımın totalini tahsil etme şanşım varmı ?