Kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim?
özel bir şirkette usta gemici gösterilerek kaptan olarak çalışmaktaydım işe giriş tarihim 01.01.2003 iş akdimin sonlandırılması ise 27.12.2013 iş akdimin fesh edilme sebebi ise 854 sayılı deniz iş kanununun 14 maddesine dayandırmışlar ama ben 24 saat çalışma 24 saat istirahat olarak çalışmaktaydım ve bu fesih tarihinde evde istirahatliydim işkurada kod 29 dan işten çıkarıldığım bildirilmiş kıdem ve ihbar tazminatlarımı alabilirmiyim ??? ve ayrıca 24 saat çalışma konusunda fazla mesai ücretleri için dava açma hakkım varmı??
Cevap: Kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim?
Evet kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığınızı düşünüyorum. Ödemezlerse bir avukat eşliğinde noterden ihtarname gönderin. Yine ödemezlerse dava açmalısınız. Çünkü haklı fesih nedeni yok.
Alıntı:
ferdi.17 rumuzlu üyeden alıntı
özel bir şirkette usta gemici gösterilerek kaptan olarak çalışmaktaydım işe giriş tarihim 01.01.2003 iş akdimin sonlandırılması ise 27.12.2013 iş akdimin fesh edilme sebebi ise 854 sayılı deniz iş kanununun 14 maddesine dayandırmışlar ama ben 24 saat çalışma 24 saat istirahat olarak çalışmaktaydım ve bu fesih tarihinde evde istirahatliydim işkurada kod 29 dan işten çıkarıldığım bildirilmiş kıdem ve ihbar tazminatlarımı alabilirmiyim ??? ve ayrıca 24 saat çalışma konusunda fazla mesai ücretleri için dava açma hakkım varmı??
Sözleşmenizin feshine sebep gördükleri durumunuz nedir peki?
Alıntı:
Önelsiz fesih ve infisah:
Madde 14 – Süresi belirli olan veya olmıyan yahut da sefer üzerine yapılan hizmet akti:
I - İşveren veya işveren vekili tarafından:
a) Gemiadamının herhangi bir limanda geminin hareketinden önce gemiye dönerek hizmete girmemesi veya gemiye
hiç dönmemesi,
b) Gemiadamının gemide hizmet görmesinin tutukluluk, hapis veya gemide çalışmaktan menolunması gibi sebeplerle
imkansız bir hal alması,
c) Gemiadamının işveren veya işveren vekiline karşı, kanuna, hizmet akitlerine sair iş ve çalışma şartlarına aykırı
hareket etmesi,
ç) Gemiadamının işveren veya işveren vekiline karşı denizcilik kural ve teamüllerine veya ahlak ve adaba aykırı
hareket etmesi
ç maddesini kullanmışlar erdoğan bey..
Yukarıda da Erdoğan Beyin foruma yazdığı "ç" maddesi çok geniş bir yorum olanağı sunuyor. Haklı bir nedenle feshettiklerini karşı taraf ispatlamak zorunda fakat anlattıklarınızdan öğrendiğim kadarı ile haklı bir nedenleri bulunmamakta. Bu sebeple benim görüşüm ilgili tazminatlara hak kazanabilirsiniz.
Alıntı:
Av. Barış ÇİMENOĞLU rumuzlu üyeden alıntı
Yukarıda da Erdoğan Beyin foruma yazdığı "ç" maddesi çok geniş bir yorum olanağı sunuyor. Haklı bir nedenle feshettiklerini karşı taraf ispatlamak zorunda fakat anlattıklarınızdan öğrendiğim kadarı ile haklı bir nedenleri bulunmamakta. Bu sebeple benim görüşüm ilgili tazminatlara hak kazanabilirsiniz.
Haklısınız yoruma açık , oldukça geniş bir tanımlama,
sadece aklıma takılan, 10 yıllık bir çalışma sürecinin ardından, hiç bir şey yokken, her şey güllük gülüstanlıkken , bir sabah güneş doğduğunda , aniden, ahlak ve adaba aykırı davranış nedeniyle fesih için de çok ciddi bir sebep olması( olduğunun düşünülmesi) gerekir bence.
Sorduğum da buydu aslında , ne oldu , nasıl bir şey yaşandı da bu sonucu doğurdu?
erdogan bey benım calıstıgım vardıyamda hıc bır olumsuzluk olmadı dıger vardıyada yasanan bır olumsuzluk sebebı ıle ılgılı bendende savunma ıstendı bnde savunmamı aynen bu sekılde yaptım (( yasanan olumsuzluk gunu ben ev ıstırahatındeydım konuya vakıf degılım geregının yapılmasını arz ederım)) baska da yasanan bır sey yok ısverenle aramda
Merhaba 4 yildir ozel bir dershanede turkce ogretmeni olarak calismaktaydim .hamile oldugumu ogrenince durustce bunu dile getirdim yarim donem beni calistirmak istemediler benim gibi hamile olan diger arkadaslar dile getiediler ve calismaya devam edip dogum paralarini aldilar beni calistirmadilar 10 ay issizlik maasimi aldim ama kidem tazminati alip alamayacagimi ogrenmek istiyorum bunun icin nasil bir yol izlemeliyim .dershanede 10 aylik sozlesme yapilip 10 ay sonunda istifa imzalatip sonra yeniliyorlardi ama sigortamiz 12 ay yatiyordu.ben istifa falan imzalamadim sadece perforrmans dusuklugu nedeniyle isten cikarilmistir yazisini imzaladim
Alıntı:
Özlem07 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba 4 yildir ozel bir dershanede turkce ogretmeni olarak calismaktaydim .hamile oldugumu ogrenince durustce bunu dile getirdim yarim donem beni calistirmak istemediler benim gibi hamile olan diger arkadaslar dile getiediler ve calismaya devam edip dogum paralarini aldilar beni calistirmadilar 10 ay issizlik maasimi aldim ama kidem tazminati alip alamayacagimi ogrenmek istiyorum bunun icin nasil bir yol izlemeliyim .dershanede 10 aylik sozlesme yapilip 10 ay sonunda istifa imzalatip sonra yeniliyorlardi ama sigortamiz 12 ay yatiyordu.ben istifa falan imzalamadim sadece perforrmans dusuklugu nedeniyle isten cikarilmistir yazisini imzaladim
Performans düşüklüğü nedeniyle işinmize son verildiyse,
kıdem tazminatı almaya hak kazanırsınız.
İşten çıkarılmak insana kendini kötü hissetirir.