Cevap: Apartman Aidatı Artırımı
Normalde aidatlara yüzdelik şeklinde bir artış yapılmaz. Bir önceki sene yapılan giderlerlerde fiyat artışlarından dolayı artış olacağı gibi ilave giderlerde oluşabilir. Yönetici giderler için avans toplar bu avans bitince yenisini toplar. Yapılacak işlere göre Seçilen yönetici bir işletme projesi yapar ve kat maliklerine tebliğ eder.KMK Gündemde gider avansları ile ilgili madde varsa görüşülebilir tabi.Yönetici 7 gün içinde işletme projesine gerekçeleri ile birlikte itiraz edersiniz. Toplantıda aidat şeklinde bir rakam belirtilse dahi yönetici olağan giderler için ilave avans toplayabilir.Bu nedenle yöneticiden işletme projesi talep edin .
Yada ikinci yol banka yoluyla aidatınızı ödüyorsanız normal ödemenizi yapın gitsin sizi icraya versin yönetim kararı olmadan hiç birşey yapamaz.
Alıntı:
lyon rumuzlu üyeden alıntı
Yada ikinci yol banka yoluyla aidatınızı ödüyorsanız normal ödemenizi yapın gitsin sizi icraya versin yönetim kararı olmadan hiç birşey yapamaz.
Yöneticilerin olağan ve zorunlu giderler için gider avansı toplamak için yönetim kararı olmasına gerek yoktur. İşletme projesi yapması ve buna itiraz edilmemesi yeterlidir.Yöneticlier KM lerinin veikilidir. Onları durduk yere para toplayan insanlar olarak görmeyi bırakalım lütfen. Yöneticiler ticari işletme işletmiyorlar. Çoğuda bunun için ücret bile almazlar sadece 10-20 lira gibi giderlerden muaf olurlar. daha fazla menfaati olanlarda vardır tabiki. Yöneticinin Giderleri cebinden yapmalarını beklemiyorsunuz herhalde. Adı üstünde gider avansı toplarlar. Ceplerinden para harcayıp toplamak gibi bir zorunlulukları yoktur. Ödememek için ne yapabilirim yerine giderler nedir, yapılacak işler nedir bunları öğrenin.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Yöneticilerin olağan ve zorunlu giderler için gider avansı toplamak için yönetim kararı olmasına gerek yoktur. İşletme projesi yapması ve buna itiraz edilmemesi yeterlidir.Yöneticlier KM lerinin veikilidir. Onları durduk yere para toplayan insanlar olarak görmeyi bırakalım lütfen. Yöneticiler ticari işletme işletmiyorlar. Çoğuda bunun için ücret bile almazlar sadece 10-20 lira gibi giderlerden muaf olurlar. daha fazla menfaati olanlarda vardır tabiki. Yöneticinin Giderleri cebinden yapmalarını beklemiyorsunuz herhalde. Adı üstünde gider avansı toplarlar. Ceplerinden para harcayıp toplamak gibi bir zorunlulukları yoktur. Ödememek için ne yapabilirim yerine giderler nedir, yapılacak işler nedir bunları öğrenin.
Dediğiniz gibi "Yöneticilerin olağan ve zorunlu giderler için gider avansı toplamak için yönetim kararı olmasına gerek yoktur." Yapılan olağan ve zorunlu değil.Anladığım kadarıyla bu arttırım kararı kurulda alınmamış.Yani yazılı olarak işlenmemiş.
KMK
3. İşletme projesinin yapılması:
Madde 37 – (Değişik: 13/4/1983 - 2814/12 md.)
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar.
Bu projede özellikle:
a) Anagayrimenkulün bir yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarları;
b) Tüm giderlerden her kat malikine, bu Kanunun 20 nci maddesindeki esaslara göre düşecek tahmini miktar;
c) Tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin 20 nci maddedeki esaslara göre
vermesi gereken avans tutarı;
Gösterilir.
Bu proje,kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla
bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje
hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır.
Kesinleşen işletme projeleri veya kat malikleri kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları, İcra ve İflas Kanununun
68 inci maddesinin 1 inci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır.
ben açıkcası hiçbir hizmet almadan aidata katılmama özgürlüğü istiyorum. peteklerim kombi olsun. ortak kazandan sıcak su gelmesin. ben elektrikli şohben kullanırım. yani bireysellik. cidden kanıma dokunuyor çoğu şey.
neyse aidat artmış. yönetim panolara asmış. bir uygulama var onda göstermiş. o kadar. şimdi bu adamlar ödemeyeni avukata takibe vermiş. ben şunu diyebilirmiyim. aidat arttımı ile genel kurulda gündem yoktu. karar alınmadı. bana da tebliğ edilmedi. uygulamayı kullanmıyorum. panoları görmedim. ayrıca bu aidat arttrımı fahiş. ve geriye dönük karar alınması infial. (2 ay geriye de aidat farkı cıkartmıslar) ayrıca aralıkta ne iş aidat artısı. ocak mı oldu. ne ekstra hizmet etklendi. tabi sıfır.
Alıntı:
endmuhh818 rumuzlu üyeden alıntı
... ben şunu diyebilirmiyim. aidat arttımı ile genel kurulda gündem yoktu. karar alınmadı. bana da tebliğ edilmedi. uygulamayı kullanmıyorum. panoları görmedim.
Diyebilirsiniz elbette, en azından bunu deme özgürlüğünüz var, ama size bir şey kazandırmaz aidat borcunuzu ödemezseniz icraya düşmekten kurtarmaz.
Alıntı:
endmuhh818 rumuzlu üyeden alıntı
ben açıkcası hiçbir hizmet almadan aidata katılmama özgürlüğü istiyorum. peteklerim kombi olsun. ortak kazandan sıcak su gelmesin. ben elektrikli şohben kullanırım. yani bireysellik. cidden kanıma dokunuyor çoğu şey.
İşte bu şansa ancak , kapısından sadece sizin girdiğiniz , müstakil ev denen bir evde yaşıyor olmanız durumunda sahip olabilirsiniz, , kullandığınız merdivenin, giriş kapısının,genel alan aydınlatmasının başkalarıyla da paylaşıldığı bir apartmanda oturmuyor olmanız lazım.