Bireysel emeklilik sisteminden erken ayrılma mağduriyet.
16 ay önce bireysel emeklilik sistemine üye oldum,sistemde biriken para miktarı 2515 tl dir. Fakat sistemden ayrılmak istediğimde 600 tl eksik ödeme yapacaklarını alınan fonların % 65 zarar ettiğini söylüyorlar. Kesilen miktarın çok yüksek olduğunu düşünüyorum, yasal haklarım nelerdir ? Yardımcı olursanız memnun olurum.
Cevap: Bireysel emeklilik sisteminden erken ayrılma mağduriyet.
Türk lirası üzerinden mi ödeme yapıyordunuz? kesilen değil zarar edilen meblağ var gibi geldi bana.
Evet Engin bey Türk lirası üzerinden ödeme yaptım. Toplam benden alınan ödedigim para 2515 tl dir, yalnış ifade etmiş olabilirim şu an sistemde biriken toplam param 2515 tl bu paranın 600 tl sini vermiyeceklerini belirtiyorlar.gerekce ise fonların zarar etmesi, ve sistemden erken ayrılmam.
Yasal haklarımı yazan olucakmı acaba?
Sözleşmenizi görmek lazım tabi acenteye ya da brokere adınıza fon alma satma yetkisi vermişmisiniz diye ben mümkünse paranızı çekmeyip devam etmenizi öneririm uzun vadede karlı çıkabilirsiniz kısa vadede illaki zarar olur heleki iki yıl dolmadan çıkmayı sınırlamışlarken yine de ayrılmaya kararlıysanız kesinti yapılan tutar için tüketici hakem heyetine müracaat edersiniz ordan çıkacak karara göre hareket edersiniz.
Bu tarz sistemler ancak uzun süre kalındığında ve belli yaşa gelinip hak kazanımları tam olduğunda karlı ve mantıklıdır.1-2 sene kalıp sonra tek taraflı çıkarak kar etmek veya zarar etmemek için doğru sistemin içinde değilsiniz.Size imza ettirdikleri sözleşmelerde ve bu sistemlerin içeriğinde bunlar vardır.Ayrıntılı okuyup tüketici hakem heyetine gidilebilir lakin bir şey çıkacağını sanmam.Bilginize..
Teşekkür ederim, Sayın Oğuz.
- - - Updated - - -
Teşekkürler, Sayın Bill187.