Dolandırıcılık ve cepten yer tespiti ıp numarası internet yer tespiti
merhabalar bir arkadaş tarafından dolandırıldım,arkadaşa şuan ulaşamıyorum şikayet dilekçesi vereceğim ancak ben de yazışma yaptığımız mail bilgileri ve cep mesajları var.evde internetti varmış bu maillerin ıp numarasından ve cep telefonundan yer tespiti yapılma hakkı var mı yasada cevaplarsanız sevinirim teşekkürler
Cevap: dolandırıcılık ve cepten yer tespiti ıp numarası internet yer tespiti
Arkadaşa ulaşmana gerek yok. Dolandırıldığını ispatlayan delillerin var ise savcılık adres araştırmasını yapacaktır. Cep telefonu ve mail çıktılarını ibraz edersen savcılık kişiye ulaşamazsa oradan adres tespiti için uğraşacaktır.
Barış Bey ilginiz ve cevabınıziçin çok teşekkür ederim ancak bir sorum daha olacak yardımcı olursanız çok sevinirim bu kişinin adres kayıdı yok akrabalarına ulaşılmıyor kimi kimsesi yok bir aldığım habere göre cep telefon numarasını değiştirmiş başkası adına kullanıyormuş bir de ip adresi olan evdeki internetti yazarken şimdi başka adrese taşınmış bu cihaz yine aynı bilgisayarı kullanıyorsa ıp bulunur mu yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler
ilginiz ve cevabınıziçin çok teşekkür ederim ancak bir sorum daha olacak yardımcı olursanız çok sevinirim bu kişinin adres kayıdı yok akrabalarına ulaşılmıyor kimi kimsesi yok bir aldığım habere göre cep telefon numarasını değiştirmiş başkası adına kullanıyormuş bir de ip adresi olan evdeki internetti yazarken şimdi başka adrese taşınmış bu cihaz yine aynı bilgisayarı kullanıyorsa ıp bulunur mu yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler
Teknik olarak mümkün ama hukuki olarak ne yapılır hukukçlular cevap versin.
Mümküniyeti de şöyle:
Şahsın girdiği bir siteyi bilmeniz gerek. Mesela barut1899 kullanıcı adı ile hukuki net'e giren kişinin IP adresini hukuki net yöneticileri bilir. Buradan alınacak zaman bilgisi ve IP adresi ile de TTNET'den kişinin adresi bulunur. Tabii bunları sizin isteme yetkiniz yok. Savcılık "gerek görürse" ister.
Bu arada ben de bir soru sorayım:
Mernis adresinde mukim olmayan bir borçlunun adresinin ev haczine konu olmak üzere yukarıda açıkladığım şekilde adres tespiti için yeterli teknik imkan varsa, "adalet" i buna ikna etmek mümkün mü? Yoksa burada da "borçlu her zaman haklıdır, alacaklı her daim haksızdır" kuralı mı işleyecek?
Belgelerinizle birlikte suç duyurusunda bulunduğunuz takdirde ilgili makam TİB'e talimat yazarak İP, adres ve kimlik tespiti isteyecektir. Taşınmış olsa dahi log kayıtları tutulduğundan kişiye ulaşılması mümkün.
Teknik olarak mümkün ama hukuki olarak ne yapılır onu hukukcular cevap verirse uygun olur. Ben telefon numarasından adres bulma işlemleri için internet sitelerinden yardım aldım :)