Çatı katlı mesken ne demek
tapuda çatı katlı mesken diye yazıyor fakat expertiz raporunda çatı katıyla ilgili birşey yazmıyor eve dahil edilmiş yazıyor muhtemelen projede yok sonradan merdiven konularak dahil edilmiş ayrı girişi yok evimin içinden merdiven var. hatta aparman boşluğunda son kata ulaşan merdiven bile yok apartman boşluğunun son katı benim alt katımda bitiyor. çatı katında 2 oda 1 teras 2 çatı altı depom var aynı katta oturan diğer 3 komşumunda da kendi terasları ve kendi odaları kendi depoları var.
sorularım
1.çatı katlı mesken ne demek ? dubleks farklı bir kavram mı ?
2 bahsettimğim ev, 12 apartmandan oluşan bir sitede 12x4 =48 dublexlerin birçoğu terasta işlem yapmış (kapatmış oda yapmış....) benimde kendi terasıma işlem yapmam yasal mı? komşulardan izin almadan
3 proje ve tapu birbirinden farklı olabilirmi ? farklı ise ne yapmak lazım
4.terasa (size ait olduğu ispatnamış veya size tahsis edilmiş) 4 tarafı kapalı bir prefabrik bir oda ile 4 tarafı açık tente yapmak arasında fark varmı 2 durumda yasakmı?
Cevap: Çatı katlı mesken ne demek
Sayın Drzuzu hukukçu değilim , bende burada başka bir sebepten ötürü bulunuyorum , bu konuda bildiklerimi paylaşmak istedim.
Bildiğim kadarıyla bu tür çatı katlı daireleri ; müteahhit proje onaylanıp yapı ruhsatı aldıktan , inşaatı da bitirdikten sonra son bir operasyonla yapılıyor ve bu daireler çatı eklemeleri nedeniyle farklı fiyata satılıyor , veya o daireleri kendilerine ayırıyorlar.amaç extradan rant yada extradan kendilerine dublex daire edinmek.
Bu tür yapılarda ilk başta daire alacaklara çatıda hakları olmadığını belirtip o şartla satıyorlar diğer daireleri , alıcılar da kuzu kuzu bunu kabul ediyorlar , ama bir süre sonra daireler el değiştirdikçe durum değişebiliyor . sizin sitedeki diğer çatı katlı daireler için anlaşılan o ki bu güne kadar bir şikayet vs olmamış ,yaptıkları tadilatada karışan olmamış , siz bir tadilat yaparsanız sizi de şuan şikayet edeceklerini sanmıyorum , site yönetimine danışabilirsiniz tadilat konusunda.
ancak zamanla tüm çatı katı işlemlerini (projede belirtilmemişse) şikayet edecek birileri çıkacaktır .
evet bende öyle düşündüm o yüzden tadilat yaptırmadan hukuki haklarımı öğrenmek istedim
ama benim kafamı karıştıran tapu !!! çatı katlı mesken diye yazıyor tapuya bişey yazmak kolay olmasa gerek
bağlı bulunduğunuz belediyeye
................ adresindeki .... kat malikiyim.binaya ait belediyenizdeki dosyada mevcut olan ruhsat ve projelerin aslı gibidir onaylı fotokopilerinin (hatta ek proje,değişiklikler,izinler vs.tüm belgelerin ifadesinide ekleyebilirsiniz.) tarafıma verilmesini 4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanununun 5. maddesi gereğince arz ederim.
deyip adr biilgilerinizi sol alt kısma ,isim tc no. ve imzanızıda sağ alta yazıp,tapu fotokopisini yada yapı kullanma izninin fotokopisini dilekçeye zımbalayıp verin.ve işlem numarasının dilekçeye yazılmış haliyle bide fotokopisini alın sizde bulunsun.eğer yok bu projeler verilmez mahkeme kararı lazım,yada kat maliklerin hepsi falan derlerse inanmayın.hatta dilekcenize bu belgelerin verilememesi durumunda hukuki dayanaklarının tarafıma yazılı olarak bildirilmesini saygılarımla arz ederim ifadesinide ekleyebilirsiniz. lütfen 4982 sayılı bilgi edinme kanunu internetten bulun ve okuyun.orada göreceksinizki devlet sırrı,milli istihbarat,askeri bilgiler vs. diye verilemiyecek belgeleri sıralar.lütfen zaman ayırıp bu kanunu dikkatlice okuyun..projeleri rahatlıkla alabilirsiniz.belge ses ise dinlemeye,görüntü ise seyretmeye,kopyada zarar görebilecek evrakları bile başvuranın izceleyip not alabilecek şekilde sunulması hakkında kanunda bilgiler var.okuyun lütfen.bilgilenirseniz karşınızdaki sizi bilgisiz sanıpta sözle verilmez deyipte baştan savan memurlara karşı rahatlıkla cevap verebilirsiniz.
kimliğinizi bırakıp (13-15tl)harcı yatırıp projeleri ve belgeleri fotokopi çektirin.döndüğünüzde aslı gibidir şeklinde onaylatmayı ihmal etmeyin.ve dilekçenin arkasınada size verilen belgeleri memura yazdırıp imza ve kaşesini tarini yazdırın.dolayısıyla sizde yukardaki evrakları elden aldım diye yazın.bunu saklayın.şimdi aslı gibidir onaylı tüm projelerinizi ve belgelerinizi inceleyin.bakalım neler göreceksiniz.