Yönetmelikler Yapılmaması Gereken İş ve İşlemleri Tarif Ederler mi?
Merhaba saygıdeğer arkadaşlar,
Kurumumdan haksız yere bir ceza aldım ve bunun üzerine dava açtım. Kurum yaptığı savunmada şöyle bir cümle kullanmış: "Yapılmaması gereken iş ve işlemler Yönetmeliklerle belirlenme imkanı bulunmamaktadır. Bu itibarla, Kurum Yönetmeliğinin ilgilinin yaptığı uygulamaya cevaz vermediği açıktır." Bu cümle ne kadar doğrudur? Eğer doğruysa yapılmaması gereken iş ve işlemleri belirleyen şey nedir? Anayasa mı? Kanun mu? Yönetmeliklerde kanunların uygulanma biçimini göstermez mi? Yani yapılması yasak olan birşey eğer Kanunda, Yönetmelikte yada başka biyerde yazmıyorsa bunun yasak olduğuna Kurum kendi kendine mi karar veriyor? Peki Kurum kendi kendine bunun yasak olduğuna karar veriyorsa ve yayınlanmış hiçbişey yoksa personelin nasıl haberi olacak? Ve bu konuda Kurum nasıl bir hak iddia edebilir? Rica etsem beni aydınlatabilir misiniz bu konuda, kafam çok karıştı.
Cevap: Yönetmelikler Yapılmaması Gereken İş ve İşlemleri Tarif Ederler mi?
Alıntı:
ysmn06 rumuzlu üyeden alıntı
"Yapılmaması gereken iş ve işlemler Yönetmeliklerle belirlenme imkanı bulunmamaktadır. Bu itibarla, Kurum Yönetmeliğinin ilgilinin yaptığı uygulamaya cevaz vermediği açıktır."
Bu şekildeki bir savunma karşında idare yapılan uygulamanın yönetmelikle yasaklandığını da öne sürememekte ve kendisini bağlamaktadır. Başka bir deyişle, yapılan uygulamayı kısıtlayıcı bir hükmün mevzuatta yer almadığı idarenin de kabulündedir.
Bu nedenle, hakkınızda verilen disiplin cezasına esas teşkil eden fiilin mevzuatla tanımlanmadığını, verilen cezanın yasal dayanaktan yoksun olduğunu öne sürebilirsiniz diye düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim cevabınız için Sn.tolg. Bende aynen bahsettiğiniz gibi cevap yazmayı düşünüyorum. Ve birde şöyle bir durum var ki; Kurum savunmasını yaparken hem bu cümleyi yazıyor, arkasından da açtığım davanın yasal dayanağı olmadığını ve bu nedenle haksız ve mesnetsiz dava açtığımı yazıyor. Yani kendi kendisiyle çelişiyor.
Ayrıca bir başka konuda da eğer bilginiz varsa ve yardımcı olmak isterseniz görüşünüzü almak isterim. Bankaya giderek şubeden havale/eft yapmak ile internet bankacılığını kullanarak havale/eft yapmak arasında bir fark var mıdır? Bu iki işlem birbirinin muadili midir?
Alıntı:
ysmn06 rumuzlu üyeden alıntı
Ve birde şöyle bir durum var ki; Kurum savunmasını yaparken hem bu cümleyi yazıyor, arkasından da açtığım davanın yasal dayanağı olmadığını ve bu nedenle haksız ve mesnetsiz dava açtığımı yazıyor. Yani kendi kendisiyle çelişiyor.
Açtığınız davanın yasal dayanağı size tebliğ edilen işlem (Ceza) ve İYUK' un ilgili maddesidir. Ancak, işin bu kısmına cevap vermek gereksizdir/lüzumsuzdur.
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
hakkınızda verilen disiplin cezasına esas teşkil eden fiilin mevzuatla tanımlanmadığını, verilen cezanın yasal dayanaktan yoksun olduğunu öne sürebilirsiniz diye düşünüyorum.
İşlendiği iddia edilen fiil Yönetmelik ile tanımlanmış olsa dahi, 657 sayılı Yasa'nın 125. maddesinde tanımı yapılmayan bir fiilden dolayı verilen ceza yasal dayanaktan yoksundur.
Bu linkteki http://www.memurlar.net/haber/457513/ karar işinize yarayacaktır.