Resmi belgede sahtecilik ve iş başvurusunda sahte evrak kullanmak
Kolay gelsİn 2010 yilinda İŞ araken yenİ ÖzelleŞen bİr devlet kurumunun İŞÇİ alacaĞini fakat İŞe gİrmek İÇİn ustalik belgesİne İhtİyaÇ olduĞunu duydum araci olduĞunu ÖĞrendİĞİm 2 Şahisla İletİŞİme geÇtİm bana belge ve eĞİtİm masraflarinin 3000 bİn tl olduĞunu 2 ay İÇerİsİnde de sinava ÇaĞrilacaĞimi bİldİrdİler. Bende yaŞadiĞim İldekİ Çiraklik eĞİtİm kurumundan almanin daha mantikli olacaĞini dÜŞÜnerek bİzzat mÜdÜr beyle gÖrÜŞtÜm bana eĞİtİm 3 yil sÜreceĞİnİ sÖyledİ ŞaŞirdim hocam nasil olur Şu İlde 2ayda verİyorlarmiŞ dedİm belkİ Özel bİr eĞİtİm kurumudur falan dedİ aradan 5 ay geÇtİkten sonra tarafima kayip dİlekÇesİ yazildiktan sonra gÖnderİlen a4 kaĞida basilmiŞ ve adima dÜzenlenmİŞ Üzrİnde 2 adet resmİ kaŞe bulunan bİr ustalik belgesİ postalandi ne olduĞunu sorduĞumda bununla eĞİtİme katilacaĞimi ve baŞarili olursam belgeyİ alacaĞimi sÖyledİler eĞİt İme katildim baŞarili oldum ama bu arada kandirildiĞimizida anladik tabİ bu arada 5 er bİn lİraya yakin paramiz gİttİ İstedİk ama alamadik derken mecburen ÇaliŞmaya baŞladik ve yasal yoldan belgeyİ temİn etmek İÇİn eĞİtİm kurumuna baŞvurduk. 2 sene ÇaliŞtim kurumda ama tabİ bu Şahislar İnsanlari kandirmaya ve sÖmÜrmeye devam etmİŞler ve nİhayetİnde Şİkayet edİlmİŞler bu sayede sahtekarliklari ortaya Çikti ama ÇaliŞtiĞimiz 2 senede burnumuzdan geldİ her gÜn ayni korku ve vİcdan azabiyla İŞe gİttİk ve 2 sene sonunda kurumdan İstİfa ederek gÖrevİmden ayrildim Şu an aslİye ceza mahkemesİnde benİmle bİrlİkte sanirim 50 yİ geÇkİn kİŞİye dava aÇilmiŞ belgelerde kesİnlİkle tarafimdan yapilmiŞ bİr sahtekarlik veya İmza yok ama suÇa alet edİldİm hakkimda ne karar verİlİr daha doĞrusu hakkimizda ÖĞrenmek İstİyorum İyİ ÇaliŞmalar
Cevap: resmi belgede sahtecilik
1. fıkra kapsamında belgeyi kullanan kişilerde suçun failidir ve cezlandırılır.Ancak suçu işlemede kast olması lazımdır.Yani sahteliği bilerek ve isteyerek kullanmalıdır.Kast olmadığının ispatlanması gerekir.Kast olmadığını ispatlayarak ceza almaktan kurtulabilirsiniz,ancak dosya içeriğine,iddianameye bakılmadan net birşey söylemek doğru olmaz.Uzmanından yardım menfaatinizedir.Çözülebilir bir durumdur.
Resmi belgede sahtecilik(TCK M.204)
(1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırır
Cevap: resmi belgede sahtecilik
Kast yok ama İnandik kandirildik bİr kere bundan herhangİ bİr kar etmedİm aracilikta yapmadim sadece kurumda maaŞ karŞiliĞi ÇaliŞtim bİze maaŞin 1500 lİraya ÇikacaĞini ve kadroya alinabİleceĞİmİzİ sÖyledİler ama İlk bİr sene taŞ eronda 700 lİraya ÇaliŞtim sadece hemde evİmden 105 km uzakta haftada 6 gÜn ve bİz 6 arkadaŞiz maĞdur olan.... Kanmama raĞmen kendİmde de hata gÖrmÜyor deĞİlİm fakat sankİ resmİ bİr belge alacakmiŞiz gİbİ bİzlerden sİcİl kaydi mezunİyet belgesİ nufus cÜz fot fotoĞraf yanİ bİr belge almak İÇİn baŞvuruda verİlmesİ gereken herŞeyİ İstedİler bİzde gÖnderdİk belge gelİncede farkli bİr İlde 15 gÜn ayri bİr eĞİtİm gÖrdÜm ve sinav ve uygulamalarida baŞariyla geÇtİm amacim sadece İŞ sahİbİ olmakti sahte İŞlere bulaŞmak harama el uzatmak mİzacimda yok vİcdanim rahat ama İÇİm sikintili Şİmdİ sikintili Şekİlde hakkimizda ne karar ÇikacaĞini beklİyoruz avukat tutmadim henÜz İddanameyede bakamadim dava ankara da aÇilmiŞ gÖrÜŞlerİnİzİ beklİyorum