Dul maaşı / yetim maaşı hakkında
merhaba..
size bir sorum olacaktı yardımcı olursanız sevinirim.
benim amca 37 yaşında vefat etti.
yengem de , 28 yaşında hamile ve 3 çocuğu var. amcamdan ona kalan sadece borçlar oldu. ailem borçlarını ödededi. şuan önemli olan dul ve çocuklu bir bayanın geçinme sorunu.
1) 5-10 seneye yakın ssk sı, 5-10 seneye yakında bağkuru ödenmiştir. arasındaki primleri ödeyerek yengem bu maaştan faydalanabilir mi ?
2) yengemin anne ve babasıda vefat etmiş. yengem babasının maaşından faydanabilir mi?
3) dul maaşı adı altında her ay 250tl alınabiliyormuş. yengem bundan faydanabilir mi?
4) hem dul maaşı hemde eşinin maaşından faydanabilir mi?
5) beni bu konuda yada yazmadıklarım eksik olduğum konularda bana yardı
tşk ederim.
Cevap: dul maaşı / yetim maaşı hakkında
5- 10 sene gibi aralıklar çok uzun aralıklar. SGK nın sorgulama ekranı vardır. buradan basit bilgiler girerek ne kadar çalıştığına bakabilirsiniz. Beceremiyorsanız. SGK ya gidin orada durumunuza bakıp yardımcı olurlar zaten. SGK ya başvurup dul ve çocukları için yetim maaş talebinde bulunabilir.
Anne babasından maaş bağlanma imkanı varsa;
Eş (karı veya koca) veya babasından herhangi birisinin 02.08.2003 tarihinden önce ölmüş olması halinde, SGK aleyhine iş mahkemelerine dava açarak SGK'dan hem dul, hem de yetim aylığını birlikte ve tam olarak alabilme imkânları bulunmaktadır. Hatta yargıtay kararrını belirtip başvurduğunuzda dava açmaya bile gerek kalmayabilir.
Cevap: Dul maaşı / yetim maaşı hakkında
merhaba ,
teşekkür ederim yanıtınız için..
eşinin maaş durumu uygunmu. sanırım burdan maaş alabilecek.
yetim maaşına gelincede, adliye de iş mahkemesine gittim. dava sonucuyla bu halledilebilir dedi.
......
bunlar dışında bir de dul maaşı var sanırım? bunun hakkında bilgisi olan varmı?
Cevap: Dul maaşı / yetim maaşı hakkında
Alıntı:
asmunikal rumuzlu üyeden alıntı
merhaba ,
teşekkür ederim yanıtınız için..
eşinin maaş durumu uygunmu. sanırım burdan maaş alabilecek.
yetim maaşına gelincede, adliye de iş mahkemesine gittim. dava sonucuyla bu halledilebilir dedi.
......
bunlar dışında bir de dul maaşı var sanırım? bunun hakkında bilgisi olan varmı?
Vefat eden emeklinin emekli maaşının alınması gibi bir durum sözkonusu değil zaten.
Vefat eden emeklinin, geride kalan hak sahipleri,( eşi-çocukları- anne babası )
dul maaşı -yetim maaşı vefat eden emeklinin eşine-çocuklarına belirli oranlarda paylaştırılarak ödenir. Örneğin tek çalışmayan eş için %75 oranında (vefat eden emeklinin maaşının %75i kadar)dul maaşı bağlanırken, eş ve 1 çocuk varsa bu oran dul maaşı için %60a düşer ve çocuğa da %30 oranda maaş bağlanır. eş+2 çocuk varsa , eşe bağlanan maaş oranı %50 ye düşer , çocuklara da %25+%25 şeklinde bağlanır. Her halde, dul yetimlere bağlanan toplam maaş miktarı , vefat eden emeklinin maaşını geçemez.