Tapulu balkona Sundurma yapma hakkında
Merhaba arkadaşlar kendi adıma olan dairemin 30 m2 buyuklugunde buyuk bir terası var ustu acık ve ben bunun ustu kapanması için ahşap sundurma yaptırmak istiyorum . Terasın tamamı tapumda kayıtlıdır ,şahsıma aittir ve diğer dairelerin,terasla hiç bir alakası ve hakkı yoktur.Merak ettiğim konu bu sundurmayı yapmak için hukuken apartman yönetiminden,belediyeden veya başka bir kurumdan izin almam gerekiyor mu ? şimdiden teşekkür ederim :)
Cevap: Tapulu balkona Sundurma yapma hakkında
Öncelikle yönetim planına bakmalısınız. Sonra da belediye mevzuatına. Malumunuz toplu yaşamda komşular arasındaki ilişkileri kat mülkiyeti kanunu, belediye ve imar anlamında da imar kanunu belirleyicidir. Ancak tahminen sundurma yapmanız projeye aykırıdır.
bu işlerle ilgili işletmem var. genel tecrübem bu tür eklentilerde doğrudan üst komşu çok etkileniyor diğer sakinlerden pek sorun çıkmıyor. komşunuzdan olur aldıktan sonra ihtiyaç olduğuyla ilgili bir dilekçeyle -mesela güneşten korunma maksatlı veya dairem terastan rutubet alıyor diye -rahatsızlığınızı belirterek belediyeden kolayca izin alınabiliyor. bazı belediyeler bu tür işlemlerden sonra üstü kapatılan alanın etrafı çevrilerek odaya katılması konusunda hassas olabiliyor bununla ilgili bazı zorluklarda çıkabiliyor . binanın görünümünü olumsuz etkileyecek bir konumda ise yönetimlede sıkıntı olabiliyor.tavsiyem önce komşunuzdan olur alın yöneticiyi bilgilendirin ve belediyeye gidip izin alın.
konu çok eskiymiş konu hakkında bilgi arayanlar adına yazmış olduk..
aman ha gerekli izinleri almadan yapma, yıkımla yada kaçak inşaat yapma suçlamasıyla dava açılabilir, balkona cam yapılsa bile şikayete konu olursa cezası var.