Varlık Yönetim Şirketi BSMV Talebi
Merhaba,
2013 yılında LBT Varlık Yönetimi şirketi ile Bir banka borcumdan dolayı telefon yoluyla anlaştım. Ayrıca 2013 yılı Aralık ayında başka bir banka alacağı için de anlaşma yaptım ve 2014 Ocak ayında başlayacak ödemeler için önden 50TL ödeme istediler, 2013 aralık ayı sonuna doğru ödemeyi de yaptım. Geçtiğimiz hafta gününden önce yaptığım ödemelerin hesaplarına intikal edip etmediğini sormak için aradığımda; 2014 yılında yürürlüğe giren yasa değişikliği sebebiyle 2014 yılında yapacağım ödemelere ek %5 BSMV alacaklarını belirttiler. Konuya daha önce anlaşma yaptığım gerekçesiyle itiraz edip ek öemeyi bilgi aldıktan sonra yapabileceğimi belirttim, kabul ettiler. BDDK'ya bilgi edinme hakkın çerçevesinde mail gönderdim henüz cevap gelmedi. Sorum; Varlık Yönetim şirketlerinin anlaşması daha önceden yapılmış bir ödeme planı için %5 BSMV talep etmesi hukuki midir?
Varlık Yönetimi Şirketi: LBT Varlık Yönetimi.
Cevap: Varlık Yönetim Şirketi BSMV Talebi
Merhaba,
BSMV, Banka ve Sigorta işlemlerinden doğan, kar üzerinden hesaplanan yada Banka ve Sigorta işlemlerinin miktarları ya da gelirleri üzerinden hesaplanan bir vergi çeşididir.
Gider Vergileri Kanunu’nun 28. Maddesi BSMV’yi düzenlemektedir. Madde metni:
“İKİNCİ KISIM
Hizmet Vergileri
BİRİNCİ BÖLÜM
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi
I - Mevzu, vergiyi doğuran olay
Madde 28 – (Değişik birinci fıkra: 3/6/1986 - 3297/16 md.) Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.
(Değişik ikinci fıkra: 17/4/1981 - 2447/6 md.) Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri
dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım-satıma tavassut etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı boçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizi vermek veya sair adlarla faiz va benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve manfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka muameleleri vergisine tabidir.
(Değişik üçüncü fıkra: 23/7/2010-6009/1 md.) 90 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre ikraz işleriyle
uğraşanlarla ikinci fıkrada belirtilen muamele ve hizmetlerden herhangi birini esas iştigal konusu olarak yapanlar bu Kanunun uygulanmasında banker sayılırlar. Bir şahsın münhasıran altın alım ve satımı ile uğraşması banker sayılmasını gerektirmez.”
Şeklindedir.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 143. Maddesinin 5. Fıkrası
“Bu Kanun kapsamında kurulan varlık yönetim şirketleri ile 4743 sayılı Malî Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun bu Kanunla yürürlükten kaldırılan 3 üncü maddesinin yedinci fıkrası uyarınca Kurulun çıkarmış olduğu yönetmelik kapsamında kurulan varlık yönetim şirketlerinin yaptıkları işlemler ve bununla ilgili olarak düzenlenen kâğıtlar, kuruluş işlemleri de dâhil olmak üzere kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre ödenecek damga vergisinden, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre ödenecek harçlardan, her ne nam altında olursa olsun tahsil edilecek tutarlar 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu gereği ödenecek banka ve sigorta muameleleri vergisinden, kaynak kullanımını destekleme fonuna yapılacak kesintilerden ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39 uncu maddesi hükmünden istisnadır.”
Hükmü ile Varlık Yönetim Şirketlerine özgü bir istisna getilirmiştir.
Şirketimiz 5 yıllık vergi istisnasının 2014 yılı itibarıyla sona ermiş olması sebebiyle BSMV mükellefi konumuna gelmiştir.
Saygılarımızla,
LBT Varlık Yönetim A.Ş.