Şüpheli hakkında yakalama kararı çıktı ama...
Merhabalar,
2013 yılının başlarında beni dolandıran 2 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundum.
Şüphelilerden birisi yakalanıp ifadesi alındı ancak diğeri bulunamadığı için hakkında yakalama kararı çıktı.
Bu şüpheli hakkında yaklaşık 8 aydır yakalama kararı var ve hala bulunamamış durumda. (Kişi mersin'de ben Bursa'daym)
Yakalama kararı tam olarak nedir ? Yani yollara barikat kurup didik didik arıyorlar mı yoksa sadece arada bir evine gidip mi bakıyorlar?
Bu kişi bulunamazsa ne olur ? Ve son olarak, bu aramayı hızlandırmak için ya da daha sıkı bir arama için ne yapmam gerekir ?
Sorularıma cevap verebilirseniz gerçekten çok sevinirim. Günlerdir gözüme uyku girmiyor.
Lütfen yardımcı olun.
Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: Şüpheli hakkında yakalama kararı çıktı ama...
Şu anda memlekette binlerce kişi kolluk kuvvetinin(polis-jandarma) sisteminde(gbt de) aranıyor gözüküyor.Bunlar suçlular, mahkeme kararına uymayıp hakkında yakalama kararı çıkartılanlar, asker kaçağı durumunun son safhası olarak gbt ye girenler vs.Bu kişilerden sayısızı ise ihtimal sizin bulunduğunuz şehrin bir yerlerinde.Siz etrafta barikat vs. görmediğinize göre elbette normal durumlarda böyle bir şey söz konusu değil.Kimlik kontrolüne denk gelene kadar, emniyette ruhsat vb. işleri olursa, yurt dışına çıkmaya kalkarlarsa ve adreslerinde bulunurlarsa o vakit göz altına alınacaklar.Bunu hızlandırmanın da bir yolu yok.Birileri çıkar devlet başkanına suikaste kalkışır, yada çok fazla sayıda insanın ölümüne yol açan büyük bir eyleme girişir tüm dikkatler oraya çevrilir, devleti yönetenlerde o zaman dediğiniz gibi barikatlar, helikopterler, didik didik aramalar vs. ye girişir.Her şikayete bağlı yakalama kararında bunlar yapılsaydı her şehrin her sokağı barikattan geçilmezdi.Bilginize..
Yakalama kararı olan kişinin adresini tespit edebilirseniz güvenlik güçlerine ihbarda bulunun.
Yakalama kararı, kişinin tespit edildiği anda cebren kısa süreliğine özgürlüğüne bir takım kısıtlamalar getirilerek, yakalama kararıyla elde edilmek istenen hususların elde edilmesinden sonra kişinin salıverilmesidir. Bu ifadesinin alınması olabilir, imza yazı örneklerinin alınması, hastaneye sevki vs olabilir.
Aranan kişi için, yollara barikat vs kurulmaz. Ancak çevirme, rutin trafik kontrolü, arama vb durumlarda denk getirilirse o zaman gereği yapılır.
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler.
"Yollara barikat kurma" lafım zaten, didik didik aranıyor mu gibi bir soruydu aslında.
Peki bu kişi örnek veriyorum 1 sene içinde bulunmazsa şikayetin geçersiz sayılır ya da aramaktan vazgeçilir gibi bir durum söz konusu mu ?
Hayır, şikayetçiyseniz hakkındaki yakalama kararı dava zamanaşımına kadar devam eder (yakalanana kadar).
Evet benide ... isimli özbekistanlı bir kadın bekarım diye internetten tanışarak, iyi niyetimi suistimal ederek dolandırdı , ama tehtit ve hakaretten dava açıldı ve yakalama emri var. korkusuzca beni arayıp hadi yakalasın polis beni diyor. Yakalama emride çıksa insan olmadıktan sonra bu türkiyede herşey suç işleyenden yana çıkıyor.Magdur olan mağduriyet çektigi ile kalıyor . Yakalama emri var adreside belli ama pasaport soyadını başkası ile evlenip değiştirdiğinden yakalanmıyor bu nasıl bir sistem anlamadım gitti :(