Cevap: 2011 yılına ait senet ödemesi
Hayat hep keşkelerden ibaret değilmi, sizi öncelikle mernis kayıtlarından adresinizi bulmuşlardır, sanırım açık bir senet imzaladınız epey baş ağrıtacak bir konu.Çünkü boş imza edilen senet karşı tarafa istediği gibi doldurup kullanma yetkisi veriyor.Tarih çok çok önemli bir ayrıntı değil.Hertürlü tarihi kendisi yazabilir o an sizi başından savmak için öyle söyleyip göndermiş, Bu konu da çok ayrı görüşler var.Ancak imza sizinse ve rızanızla(tehdit altında değil) imza ettiyseniz senet her zaman geçerliliği kuvvetli bir evraktır zaten böyle olmasa bu insanlar nasıl ticaret yapacak.Bundan sonra boş senedinizi mutlaka sağlam şekilde geri alın çünkü bu senet öyle bir evrak ki 3. kişilerede ciro edilebilir ve o zaman hayatınızda hiç görmediğiniz birileri alacağına karşı aldığı senetle size icra getirebilir.Öyle bir durumda da işiniz dahada zorlaşacaktır.
Cevap: Açık Senedi Kullanmak
Öncelikle çok teşekkür ederim cevabınızi için. Peki ben ailemle yaşıyorum üzerime olan hiçbir mal varlığı dahi yok icra ya gelirlerse birşey alabilirler mi?
İcra dosyasından bir kere tebligat yapıldıktan sonra hacze gitmek için tebligat yapılmasına gerek yoktur. Tebligattan sonra dosya kesinleşince alacaklı vekilinin gösterdiği herhangi bir adrese hacze gidilebilir, mernis sisteminde bu adresin kayıtlı olması borçlunun orada oturduğu yönünde bir karine de doğurur ancak mernis de kayıtlı bir adres olması da şart değil hacze gitmek için. Alacaklı taraf orada oturduğunuzu iddia eder ve memur da ikna olursa ve alacaklı vekili haciz aşamasında sorumluluğu alırsa icra memuru ailenizin evinde haciz yapılabilir.
İcra ve İflas Kanuna görede müşterek konutunuzda para , kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya haczedilemez.
Aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri, haczedilebilir.
Mustafa bey, gerekli açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ederim.
O senet şu an tek başına borcun kanıtı.Yani sizin bahsettiğiniz hizmeti ayıplı bulma durumuyla bunun alakası yok.Kendilerini garantiye almak için bunu talep etmişler.Zeten şu dakika o hizmetin ayıplı olduğunu ve seneti buna istinaden aldığınızı da kanıtlıyamazsınız(zaten işin içinde kıymetli evrak olan senet varken kimse bu senet ne için düzenlendi nedir ne değildir demez, direk işleme konur).Üzerinize hiç bir şey olmasa da evinize hacze gelinir.Hiç bir şey alamasalar bile bu borç masraf ve yüksek faiz işleyerek peşinizi bırakmaz.Bu süre 10 yıldır ama 1 kere bile dosya güncellenirse 10 sene sıfırdan başlar.Bu da bir yerde sürekli yükümlülük altında kalmanız demektir.
aciklamalariniz icin cok tesekkur ederim. Fakat benim imzaldgm bos acik bi seney degil o gunu tarihine ait 2011 yilina ait bir senettir zaten anlattigim dada bos bir senetten bahsetmemistim sanırım yanlış anlattim ben
Açık senet dediğiniz için Ben ve diğer kıymetli üyeler ona göre bir şeyler yazdık.O zaman üzerinde yazan rakam kadar onlara borçlusunuz.Sadece senet tek başına borcun kanıtıdır ve o senet aslında falanca şey için verilmişti o oldu bu olmadı vs. gibi şeyler dinlenmez.Elinde hiç bir belge olmadan biri size ilamsız icra takibi yapsaydı o zaman derdiniz dinlenirdi.Zaten senet şu an 3. kişilere ciro da edilebilir durumda.Dediğim gibi kağıtta yazan kadar kanunen borçlusunuz.Uzlaşma yapma önerim devam ediyor.Kolay gelsin.
Bonoyu kambiyo senedi prosedürü ile icraya koymak 3 yıllık süreye tabidir. Alacaklı isterse 2 yıl 11 ay 29 gün bekler son günü dahi senedi icraya koyabilir. Bu 3 sene geçtikten sonra toplamda 10 sene içinde adi alacak niteliği ile ister yine ilamsız icra takibine veya alacak davası açma yoluna gidebilir.
Sizin hatanız senedi ödememek, ödememe gerekçenizi ileri sürerek iade almamak ve maalesef işin peşini bırakmak. Ödemek zorunda gibi görünüyorsunuz çünkü ayıp iddiasında da bulunmamışsınız. Şimdi menfi tespit davası açsanız borcunuz olmadığını, ayıbı ispatlayacak deliliniz varsa direnip dava açabilirsiniz. Ama yoksa boşuna haksız dava nedeniyle %40 oranında icra inkar tazminatı ödemek zorunda da kalabilirsiniz. Veya avukatla, alacaklıyla bir şekilde anlaşıp, indirimli faizsiz vs. ne kadar az ödersem kardır mantığı ile davranın derim.
Bugun gorusmeye gidip bi şekilde uzlaşmak dediğiniz gibi en mantıklı olanı sanırım. Teşekkür ederim.