Teknik ve İdari Sözleşme hk.(soru)
Öncelikle, bütün forum katılımcılarını selamlıyor ve esenlikler diliyorum.
Merak ettiğim, araştırdığım tüm hukuki konularda bir fikir sahibi olmak adına site yazışmalarını ziyaret etmekteyim. Ancak, gerçekten yardıma ihtiyacım olduğum bir konu karşıma çıktı ve site içerisindeki dayanışma ile kamuyu bilgilendirme gayretinde bulunan hukuk dostlarına danışma ihtiyacı duydum.
Göstereceğiniz ilgi ve vereceğiniz fikirler için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
İstanbul İlinde bir kamu kuruluşunda, taşeron firma namına 7 Ay' dır özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.
Şu günlerde kurumumuzda güvenlik hizmetinin sağlanması için yeni bir ihale açılmış durumda.
Çalışmakta olduğumuz taşeron firma, kurum ile arasında olan ana sözleşme içerisine "şirketimizde çalışan kişilerin herhangi bir neden ile işten ayrılması halinde 1 yıl boyunca görev yaptıkları kurumda tekrar çalışması yasaktır" benzeri bir madde koymuş. Anlaşılacağı üzere ihaleyi başka bir firma kazanır ise benim o kurumda 1 yıl boyunca görev yapamayacağım belirtilmektedir.
Taşeron şirket ile kamu kuruluşu arasında imza altına alınan teknik ve idari sözleşmede yer alan bu madde, çalışanı ne derecede bağlamaktadır ?
Hukuka aykırı bir yönü var mıdır?
Temel hak ve hürriyetlerin ihlali anlamına gelir mi ?
Vereceğiniz cevaplar için zaman ayırdığınızdan dolayı tekrar teşekkür ederim.
Cevap: Teknik ve İdari Sözleşme hk.(soru)
Güvenlik firması ile Proje sahibi işveren arasındaki sözleşme özel güvenlik görevlisini (işçiyi) bağlamaz. Ancak güvenlik şirketini de güvenlik elemanı ile çalışmaya mecbur edecek herhangi bir zorlama sözkonusu olamaz. Zaten kamu kuruluşu yöneticileri de kıdem tazminatı ödememek için bu tür maddeleri koyuyorlar ihale şartnamelerine.