Ehliyetimi 0.14 promil ile kaptırdım ancak su an kanun değişti ve sınır 0.20 promil oldu ehlıyetı nasıl gerı alabılırım?
Merhaba,
10.11.12 de basıma cok enteresan bir olay geldi. Bir polis cevirmesine girdim ve alkollu olmadığım halde 0.14 promil alkollu cıktım ve aracım doblo olduğu için ticari sınıfta oldugunu ve ehlıyetıme el koyacaklarını soyledıler. Ben 2010 da daha once 1 kere hakkıyla ehlıyetı vermıstım. Pasa pasa da beklemiştim. Ancak su an farklı bı durumlar bu adamlar bana 2. yakalanmadan muamele ettiler ve ben hastaneye gitmek istediğim halde beni hastaneye gondermediler. Ve tutanaklara imza atmazsam arabamı baglayıp şirketime yazı göndereceğini soyledı sen imzala varsa itirazın mahkemeye verirsin dedi ve ben de ımzalamak durumunda kaldım. Akabinde mahkemeye verdim ve 5 ay sonra sonuc geldi ve sonucta görünülen hiçbir baskı altında kalmadan imzalamısım gibi gorundugu ıcın daha aleyhımde sonuclandı. Fakat bu sonuclanmadan 2 ay sonra da trafik kanunu değişti ve ticari arac sınırı 0.20 promil oldu. ehliyetimi geri almama 10 ay kaldı ama issiz kaldım herseyımı kaybettim cok zor durumda kaldım. Bosu bosuna psıko teknık e de gıtmek ıstemıyorum o da masraf, psıkoteknik e gitsem bana orada 0.20 promılın uzerınde tıcarı arac kullanmayın dıyecekler oysakı benım derecem 0.14 promil. Bu işin içinden nasıl cıkabilirim?
Ehliyetimi 0.14 promil ile kaptırdım ancak su an kanun değişti ve sınır 0.20 promil oldu ehlıyetı nasıl gerı alabılırım?
- - - Updated - - -
Trafik subeye gidiyorum ewet kanun su an degıstı ama o zaman kanun oyleydı yenı kanun senı baglamaz dıyor. Avukata soruyorum avukatta, bir kanun degişikliği yapıldıgında kişinin lehine olan hangisi ise o gecerli olur diyor. Ne yapacagımı sasırdım, acil destege yardıma ıhtıyacım var.
Cevap: Ehliyetimi 0.14 promil ile kaptırdım ancak su an kanun değişti ve sınır 0.20 promil oldu ehlıyetı nasıl gerı alabılırım?
Ceza kanunları değiştiğinde suçlunun lehine hangi kanun ise o uygulanır. Ancak bu değişen mevzuat ceza kanunu değil. Bu nedenle kanununun yürürlükte olduğu tarihteki maddelere tabisiniz. Genel kural; Kanunlar geriye yürümez.
Cevap: Ehliyetimi 0.14 promil ile kaptırdım ancak su an kanun değişti ve sınır 0.20 promil oldu ehlıyetı nasıl gerı alabılırım?
Bu konuda yukarıdaki detaylar doğrultusunda yapabilecek hiçbirşey yok mudur? Yani ciddi ciddi psiko teknik e gitmek zorunda kalıp 0.14 promil tutanaklarda olan derece olduğu halde, bana orada 0.20 promil in uzerinde ticari arac kullanmayın dediklerinde, ben çıkıp e benimki 0.14 dediğimde biraz abes olmayacak mı? Ustelik alkollu felan da değildim bir de oyle bır durum var. Ustelik 22:30 da mesai saati dışında evimin mekanında park yeri ararken yaşandı. Butun bunlara ragmen yapabilecek hiçbir cıkar yolum yok mudur?
Ticari araçlarda alkol sınırı 0 değilmidir?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ticari araçlarda alkol sınırı 0 değilmidir?
hayır 11 hazırandan berı 0.20 promıl oldu. 4 portakal 15 promıl cıkartıyori bilimsel olarak kanıtlandı.
- - - Updated - - -
Alıntı:
Tunae rumuzlu üyeden alıntı
hayır 11 hazırandan berı 0.20 promıl oldu. 4 portakal 15 promıl cıkartıyori bilimsel olarak kanıtlandı.
Zaten yapılan alkolmetre testi stabil birşey olsa America da onu kullanırdı........ Uyanın bence olay burda halkı ..........mek. Olmayan alkole , olmayan ticari araca don biçtiler.
Ben hala net bir yanıt alamadım. Internetten arastırdıgımda istista durumlarda lehe olan uygulanır dıyor. Yardımcı olabilir misiniz?
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Ceza kanunları değiştiğinde suçlunun lehine hangi kanun ise o uygulanır. Ancak bu değişen mevzuat ceza kanunu değil. Bu nedenle kanununun yürürlükte olduğu tarihteki maddelere tabisiniz. Genel kural; Kanunlar geriye yürümez.
litigation,
kanun geri yurumez ama istası vardır dıye bılıyorum. Lehte olan yenı olan ıse gerı yuruyebılır dıye bılıyorum. Siz tam emın mısınız?
- - - Updated - - -
Topici buraya tanışıdınız aşağıda kaldı kimse gormuyor cevap yazmıyor..
- - - Updated - - -
Kimse yok mu?
Merhaba,gecenin bu saatinde ne yapıyorsunuz ? derseniz ders çalışıyordum.Yardımcı olayım istedim.Ceza Kanunuda Suçlunun lehine varsa bir değişiklik o uygulanır.Mesela adam gidip 2009'da adam öldürüyor cezası idam.Ancak 3 sene sonra idam edilecek.Eğer 3 sene içinde idam cezası kalkıp müebbet olursa,adam der ki bak müebbet oldu o zaman işte ceza kanunu geriye yürür.Ancak siz müebbet adam öldürmeyken ceza gidip birini öldürdünüz.Siz yargılanırken gidip idam olursa ceza siz idam edilemezsiniz.
Sizin olayda şöyle bizim Ceza kAnunumuzda alkollü araba kullanmanın bir SUÇ'u yok.Yani şöyle demek istiyorum yaptığınız suç değil kusurunuz sizin.Ancak siz gidip birini öldürürseniz Türk CEza kanunundaki Alkollüyken....... durumunda olursunuz.
Yani sizin için Ceza Kanunu gerekliyken sizde yönetmelikle düzenlenen bir durum var.Umarım yardımcı olmuşumdur.Yanlışım var ise büyüklerimiz düzeltirler.
Ya bu durum biraz kısır döngü gibi. Net olarak hangi yolları izlemem gerekiyor ?
- - - Updated - - -
Trafik o zaman öyleydi yenisi seni baglamaz diyor, avukatlar lehineyse kanun geri yurur diyor. Ben ne yapmalıyım?
YApılan işlem nedeniyle bir dava açmışsınız, davanız aleyhinize sonuçlanmış.
aradan 2 ay geçtikten sonra değişen yönetmelikteki .20 promile yükselmesinden faydalanabilmeniz mümkün değil.
Bir sonraki sefer alkollü iken yakalandığınızda artık .14 değil .20promilin üzerinde ise ehliyetinizi kaptırırsınız.