Disiplin soruşturmalarında soruşturma emri veren makam ile ceza veren makam.
Memurlar hakkında yürütülen disiplin soruşturmalarında, soruşturma emri veren makam ile soruşturma sonunda ceza veren makamın aynı olması bir ihlal midir? Konu ile ilgili bilgilerinizi ve varsa mahkeme kararlarını paylaşır mısınız ? Teşekkür ederim.
Cevap: Disiplin soruşturmalarında soruşturma emri veren makam ile ceza veren makam.
Disiplin soruşturmalarında bildiğim kadarıyla soruşturmanın başlamasını sağlayan kişi soruşturmayı yürütemez. Üst amir tarafından bir muhakkik görevlendirilir. Muhakkik soruşturmayı yürütüp üst amire sunar.
Yani işe geç geldi diye bir müdür memuru hakkında tutanak tutup soruşturma başlattıysa soruşturmayı başka bir muhakkik yürütür.
Cevap: Disiplin soruşturmalarında soruşturma emri veren makam ile ceza veren makam.
Disiplin soruşturma emrini veren ile ceza veren makamın aynı kişi olamayacağına dair bir çok idari yargı kararları vardır.Aynı konu benim de başıma gelmiş iken verilen cezayı iptal ettirdim.Ankara 12. idare mahkemesinin Esas NO: 2009/1791-Karar NO:2010/1733 sayılı kararla aynı bahsettiğiniz konudaki kararı iptal etmiştir.Aynı zamanda soruşturma açılmadan sadece muhakkik raporuyla da ceza verilemeyecegine dair bir çok karar vardır.Yine danıştay da böyle bir karar vermiştir.Gerekçesine, Danıştay 12. Dairesinin Esas No : 2007/1731,Karar No : 2010/1647 Sayılı Kararı ile:”Bu durumda; disiplin amiri dışında bağımsız bir muhakkik tayin edilmek suretiyle soruşturmanın yapılması ve bu soruşturma sonucunda hazırlanan raporun disiplin amiri tarafından değerlendirilip yetkisi dahilindeki disiplin cezasının takdir edilmesi gerekirken, davacının disiplin amiri olan Okul Müdürü tarafından hem soruşturma yapılıp hem de ceza verilmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.”denilmektedir.Sanırım bu kararlar işine yarar
Alıntı:
metehan50 rumuzlu üyeden alıntı
Disiplin soruşturma emrini veren ile ceza veren makamın aynı kişi olamayacağına dair bir çok idari yargı kararları vardır.Aynı konu benim de başıma gelmiş iken verilen cezayı iptal ettirdim.Ankara 12. idare mahkemesinin Esas NO: 2009/1791-Karar NO:2010/1733 sayılı kararla aynı bahsettiğiniz konudaki kararı iptal etmiştir.Aynı zamanda soruşturma açılmadan sadece muhakkik raporuyla da ceza verilemeyecegine dair bir çok karar vardır.Yine danıştay da böyle bir karar vermiştir.Gerekçesine, Danıştay 12. Dairesinin Esas No : 2007/1731,Karar No : 2010/1647 Sayılı Kararı ile:”Bu durumda; disiplin amiri dışında bağımsız bir muhakkik tayin edilmek suretiyle soruşturmanın yapılması ve bu soruşturma sonucunda hazırlanan raporun disiplin amiri tarafından değerlendirilip yetkisi dahilindeki disiplin cezasının takdir edilmesi gerekirken, davacının disiplin amiri olan Okul Müdürü tarafından hem soruşturma yapılıp hem de ceza verilmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.”denilmektedir.Sanırım bu kararlar işine yarar
Sayin metehan50 cok tesekkur ederim paylasiminiz icin.Benim konum yazinizdaki ilk konu ile birebir ayni. Yani muhakkik atayarak memurun sorusturulmasini isteyen kisi ile cezayi veren ayni kisi. Iptal kararina nasil ulasabilirim elinizde mevcutmudur?
Sayın Lemur 1. ve 2. kararlarda aynı konuyla ilgili. 1-http://www.memurlar.net/haber/312230/ 2-http://www.memurlar.net/haber/191748/ bu kararlara bakınız.Danıştay kararının bağlantı linkini bulamadı.Tarih ve karar sayısı ile arama yaparsanız sanırım bulabilirsiniz.
Alıntı:
Lemur rumuzlu üyeden alıntı
Memurlar hakkında yürütülen disiplin soruşturmalarında, soruşturma emri veren makam ile soruşturma sonunda ceza veren makamın aynı olması bir ihlal midir? Konu ile ilgili bilgilerinizi ve varsa mahkeme kararlarını paylaşır mısınız ? Teşekkür ederim.
Soruşturma emrini ve cezayı vermek başka bir şey, soruşturmayı yürütmek ve cezayı vermek başka bir şeydir. Sizin sorunuz soruşturma emrini veren (Disiplin amiri) cezayı da kendisi (Disiplin amiri) verebilir mi şeklinde olduğuna göre; evet verebilir. Zira, soruşturma emrini kendi kendine veremeyeceğine göre bir başkasını görevlendirmek zorundadır. Ancak, soruşturmayı yürüten kişi (Disiplin amiri) aynı zamanda cezayı da verebilir mi derseniz; hayır veremez.
Ne var ki, iddia sahibi konumunda olan disiplin amirimin üst makamdan soruşturma onayı almaksızın ve de soruşturmayı yine kendisinin yürüterek bana karşı yine kendisinin vermiş olduğu uyarma cezasının iptali ve akabinde 5.000 Tl. adil yargılama yapılmadığı nedeniyle manevi zararın tazmini için açtığım dava reddedilmiştir. Karar Temyizden iptal bakımından lehime dönecektir. Manevi zararın tazmini için bişey diyemiyeceğim.
Sayin Tolg. Evet disiplin amirinin sorusturmaci atayarak sorusturma sonunda yine kendisinin ceza verdigi bir durum soz konusu. Ancak sizin davanizdaki gibi ust makamdan alinmis bir sorusturma onayi mevcut degil. Sorusturma onayi alinmasi gerektigi hakkinda mahkeme karari mevcutmudur?
Alıntı:
Lemur rumuzlu üyeden alıntı
Sayin Tolg. Evet disiplin amirinin sorusturmaci atayarak sorusturma sonunda yine kendisinin ceza verdigi bir durum soz konusu. Ancak sizin davanizdaki gibi ust makamdan alinmis bir sorusturma onayi mevcut degil. Sorusturma onayi alinmasi gerektigi hakkinda mahkeme karari mevcutmudur?
İletimde "Soruşturma onayı almaksızın" demiş bulunuyorum. Yanlış anlamışsınız.
Sizin olayda anladığım kadarıyla disiplin amiriniz bir soruşturmacı görevlendirmiş. Soruşturmacının getirdiği teklif sonucu yetkisi dahilindeki cezayı kendisi vermiş. Bu durumda usule aykırı bir yan gözükmüyor diye düşünüyorum.
Sayın lemur bahsettiğim kararları incelerseniz sizinle ilgili olduğunu anlarsınız.Ben aynı durumdayken kararı iptal ettirdim.Size özelden mahkemeye yazmış olduğm dava dilekçesini gönderiyorum.Sanırım işinize yarar.