İcra Dosyasının Kapanması
Merhabalar,
2011 yılında kefil olduğum 110 bin liralık bir senet icraya verildi fakat 2013 yılına kadar herhangi bir işlem yapılmadı. 2013 yılında maaş haczi yoluyla adıma icra kesintisi başladı ve yaklaşık 4 aylık kesintiden sonra karşı tarafla anlaşarak maaş haczini kaldırıldık.
Maaş haczini kaldırırken icra müdürlüğüne 3 bin lira civarı Tahsil Harcı yatırdık ve bunun sonucunda maaş haczi kalkmıştır yazısını aldık icra müdürlüğünden fakat dosya hala açık. İcra müdürlüğü ile görüştüğümde karşı tarafın avukatının sadece maaş haczinin kaldırılmasına yönelik talep açtığını, dosyanın kapanması için ayrı bir talep açması gerektiği söylendi. 3 bin lira tahsil harcı yatırdığım içinde, ayrıca dosya kapanırken başka bir ücret ödemeyeceğim söylendi.
Karşı taraf şimdi dosyanın kapanmasına yanaşmıyor ama tekrar bir takip yapmayacaklarını da söylüyorlar. Tahsil harcı yatırıp maaş haczini kaldırdık fakat tekrar aynı şekilde maaş haczine başvurursa alacaklı taraf, tekrar bu harcı yatırmam gerekiyor mu? Tahsil harcı sadece dosya kapatılırken alınan bir ücret değil midir? Karşı taraf bu şekilde dosyayı kapatmadan istediği zaman haciz isteyip, istediği zaman kaldırabilir mi?
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
Cevap: İcra Dosyasının Kapanması
Sanırım soruyu biraz karışık sordum. Öğrenmek istediğim aslında şu;
Kefil olduğum bir senetten ötürü maaşıma haciz geldi, bir şekilde karşı tarafla anlaştık ve maaşın üzerindeki icra kalktı. Bunu kaldırırken senetteki borç tutarı üzerinden Tahsil Harcı alındı fakat dosya hala açık. İcra müdürü ile görüşmemizde, alacaklının avukatının sadece maaş haczinin kalkması için talep açtığını, dosyanın kapanması ya da borçtan vazgeçtiklerine dair ayrı bir talep açması gerektiğini söyledi ve ayrıca bu talebi açtığı zaman dosyanın kapanması için 1 lira dahi ek bir ücret (harç vs.) ödenmeyeceğini söyledi.
burada bir gariplik yok mu? Borç ödenmiş gibi toplam borç tutarı üzerinden tahsil harcı alındı ve maaş haczi kaldırıldı fakat dosya hala açık. bu durumda alacaklı taraf tekrar haciz istemine giderse, tekrar bu harcı ödemek zorunda mı kalacağım?
Bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Tahsil harcı bir defa alınır harç ödenmedikçe haciz kaldırılmadığı için bu şekilde ödemiş oldunuz dosyada sadece alacaklının alacağı ve masrafları kalmıştır. Dosyaya alacağımı aldım, anlaştım, vazgeçtim gibi beyanda bulunmadıkça dosya kapanmaz yeniden haciz istenebilir.
Cevap için teşekkürler Engin Bey.