16 AY sigortasız çalıştırma ispat için trafik cezası geçerli mi?
01.10.2012 tarihinden 10.01.2014 tarihleri arasında sigortasız olarak çalıştırıldım.
işyerini mahkameye vermeyi düşünüyorum ne gibi davalar açabilirim?
dava masrafları ne kadar olur ortalama?
mahkeme benden delil isteyecektir. benim elimde şirketin aracıyla çeşitli tarih aralıklarında trafik cezalarım mevcut.
bu delil olarak sayılabilir mi? bu delil için yeterli olur mu? ayrıca delil istenir mi?
Yorum yazıp bilgilendiren avukatlara teşekkür ederim.
Cevap: 16 AY sigortasız çalıştırma ispat için trafik cezası geçerli mi?
Açılacak dava sigorta tespit davası. Muhakkak davanızda tanıklık etmek üzere o işyerinde SGK'lı çalışanlar bulun. Davalı tarafları doğru göstermeye özen gösterin.
Alıntı:
Av. Barış ÇİMENOĞLU rumuzlu üyeden alıntı
Açılacak dava sigorta tespit davası. Muhakkak davanızda tanıklık etmek üzere o işyerinde SGK'lı çalışanlar bulun. Davalı tarafları doğru göstermeye özen gösterin.
iş yerinde çalışan sgk lı bulun demişsiniz o imkansız çünkü orada çalışanlar bana şahit olamazlar işten çıkarılır diye? elimde işyerinin arabasıyla yemiş olduğum 16 aya yayılmış trafik cezaları devamlı gittiğimiz işyerlerinde kimlik bilgilerim. kamera kayıtları mevcut? ama muhakkak tanıklık etmek üzere kişi demişsiniz ama o imkansız. nasıl yani bu saymış olduklarım delil kanıt sayılmıyor mu? teşekkür ederim
Sayın avukat size sağlam olan yolu gösteriyor. Sizin döneminizde işyerinde sigortalı çalışmış ayrılmış biride olabilir.
Hizmet tespit davası açarsanız ve hem işyerini hemde SGK ya husumet göstermelisiniz.
İşyeri sahibi yediğiniz cezalarla ilgili olarak başka argümanlar sunabilir. Mesala şahsı tanıyorum arkadaşım olur zaman zaman arabamı kendisine verirdim. Yada davacıyı tanımıyorum işyerinde çalışan bir elamanımın arkadaşıymış iznim olmadan arabayı davacıya vermiştir. Diyebilir. Tabi demeyebilride.
Davayı kazanmanız halinde işyeri sigorta primleri bir yana 16 aylık bildirge vs vermemekten dolayı yüklü miktarda ceza ödeyecek, bu nedenle sizin iddialarınız karşısında her türlü karşı iddiayı sunacaktır.
Gittiğiniz işyerlerinin kamera kayıtlarına güvenmeyin. Siz davayı açıp kamera kayıtlarını talep edinceye kadar kayıtlar yok olabilir. İşyerleri kamera kayıtları kayıt zamanı arttıkça maliyet arttığından kayıtları çok uzun zaman tutmazlar. Çoğu kamu kurumlarında bile 30 gün tutuluyor.
Efendim zahmet edip mesaj yazdığınız için teşekkür ederim. benim şirket arabasıyla 6 cezam bulunmakta. hepsi ayrı ayrı tarihlerde . çalıştığımız yerler oteller. ben yarın ilk işim alabilirsem kamera alamazsam yazılı delilleri toplayacağım. şahit imkanı yok bulamam çünkü işyeri şuana kadar 3 kişiyi sigorta yapmış onlar da zaten çalışmakta. ama kendi öz akrabası var. ondan rica edeceğim davama şahit olması için ama bizle çalışmıyor onun akrabası bunları sunsam yeterli olur mu? tşkler