Yurtdışından karşılıksız para teslim alınması?
Merhabalar, ben Türk vatandaşıyım ve Türkiye'de çalışıyor, yaşıyorum. Maddi olarak biraz sıkıntılı bir dönem geçirdiğim için durumu gayet iyi olan Rusya'dan çok yakın bir dostum(Rus vatandaşı) bana 25.000 $'lık yardımda bulunmak istiyor. Ben bu parayı nasıl teslim alabilirim? Parayı bana kendi de getirebilir, havale olması zorunlu değil. Ama ülke dışına çıkarken sıkıntı yaşar. Ben gidip alsam, parayı Türkiye'ye sokarken bir problem yaşar mıyım? Vergi vs. bişeler olması gerekir mi? Konu hakkında sıfır bilgim olduğu için soruyorum.
Cevap: Yurtdışından karşılıksız para teslim alınması?
Bildiğim kadarıyla bu miktar paranın TC sınırlarından içeriye sokulması sorun değil. Açıklanabilir bir para.
Cevap: Yurtdışından karşılıksız para teslim alınması?
Para hem gelirken hem de siz geri öderken sorun çıkmaması için parayı banka yoluyla yollasın. Bankaya paranın yurtdışından gelen kredi olduğunu bildirin. Bunun üzerine banka binde 9.48 damga vergisi ve vadesine göre aşağıdaki oranlarda KKDF yi vergi dairesine gidip beyan edip ödemediğiniz müddetçe parayı size vermez. Bunları yapın. Daha sonra da geri öderken bankadan yapın ve bankaya kredi geri ödemesi olduğunu söyleyin. İşin resmi ve sorunsuz işleyişi bu şekildedir.
Ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda
3%
Ortalama vadesi 1 yıl (1 yıl dahil) ile 2 yıl arasında olanlarda
1%
Ortalama vadesi 2 yıl (2 yıl dahil) ile 3 yıl arasında olanlarda
0,5%
Ortalama vadesi 3 yıl (3 yıl dahil) ve üzerinde olanlarda
0%