İş yeri aleyhine şahitlik
Öncelikle sitede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,vatandaşlarımızı bilgilendirdikleri için.
Benim özel bir sorum olacaktı.
Eski çalıştığım iş yerinden bir arkadaşım kendi isteğiyle işten çıktı ve iş yerindeki almadığı mesailer ve hafta tatili ücretleri için şirketi mahkemeye verdi ve bende şahidim.
Eski çalıştığım şirketin patronları şuanda çalışmış olduğum şirketin %75 ortağı ve mahkeme öncesinde veya sonrasında ise işten çıkarılacağımdan eminim,bunu göze almıştım zaten.
Bu şahitliğim den sonra o davanın kazanılacağından eminim o döneme ait belgelerde elimizde var zaten.Sormak istediğim şu; Şirket aleyhine karşı yaptığım şahitlik için işten çıkarılma gibi durumlarda benim kendimi savunabileceğim bir şey var mıdır kanunlar kapsamında.Bunun ile ilgili bir kaç şey duymuştum ama tam anlayamadım.
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Cevap: İş yeri aleyhine şahitlik
Çalıştığınız yerde ne kadardır çalışıyorsunuz, bir de burada çalışan kaç kişi var?
2 seneye yakın.
İşyerinde 150 den fazla çalışan var.
Tekstil sektörü.
İşverenin işçiyi işten çıkarması iki türlü olur:
1-Haklı sebep. Bu durumda çalışanın bir kabahati olmalı. İşe gelmemek v.s. gibi. Böyle bir durumu işveren ispatlamalıdır ve işverene tazminatsız çıkarma hakkı verir. Ama işveren aleyhine de olsa doğruları söylemek bir kabahat değildir. Bu yüzden sizi çıkarttığını söyleyemez. Bu yüzden çıkarırsa ya başka bir bahane bulmalıdır ya da:
2-Geçerli sebep. Bu durumda işveren haklarını ödeyerek işçiyi işten çıkartabilir. İşverende 50'nin üstünde çalışan varsa, işveren sizi geçerli bir sebepten dolayı (artık sizin yaptığınız işe ihtiyacı olmadığı gibi) çıkardığını açıklamak zorundadır. Açıklayamazsa "işe iade davası" açarsınız ve kazanmanız durumunda işveren sizi işe alır veya "işe başlatmama tazminatı" öder.
İşverende 50'nin üstünde çalışan varsa, işveren sizi geçerli bir sebepten dolayı (artık sizin yaptığınız işe ihtiyacı olmadığı gibi) çıkardığını açıklamak zorundadır.
İşten çıkarılma nedenine ait bir kağıt imzalıyoruz sanırım.Bu gibi birşeyi bana imzalatabilirmi veya imzalatmak zorunda mıdır.Nasıl emin olabilirim.
Sanırım bu süreçte bir avukata ihtiyacınız olacak. Bence bir avukat bulun ve anlaşın, İmzalamanız istenen belgeleri "bunu avukatıma göstereyim" diyerek alıp anlaştığınız avukata gösterin. Önünüze konacak belgenin ne olacağını önceden kimse bilemez.
Tamamdır anladım ne yapmak gerektiğini.
İlginize teşekkür ederim.