Sağlıklı Düşünemeyen İnsanların Mirasını Üzerine Alma
Dedem ve anneannem halam ile birlikte yaşıyorlar.Epeyce yaşlılar ve halamın onları ikna ederek bankadaki paralarını çektirmesinden evlerini sattırmasından vb şeyler yapmasından korkuyoruz.Şu anda zihnen iyi durumdalar ve böyle birşey yapmazlar ancak yaşları ileri olduğundan eğer sağlıklı düşünememeye başlarlarsa halam hemen bundan yararlanıp sonradan mirasın bize kalmaması için bu gibi şeyler yapabilir.Pek vicdan sahibi bir insan değil ne yazıkki.Sorum buna karşı ne gibi önlemler alınabilir.
Cevap: Sağlıklı Düşünemeyen İnsanların Mirasını Üzerine Alma
Hukuk genel anlamda somut olaylar üzerinde durur. Dedeniz ve babaannenizin akli meleklerinin şu anda yerinde olduğundan bahsediyorsunuz. Somut bir olguya dayanmaksızın, sadece gelecekte vuku bulması muhtemel bir olguyu ileri sürerek hukuki koruma sağlamanız bence mümkün değil. Allah gecinden versin ama halanızın daha önce vefat edebileceği ihtimali yok mudur?
Yapabileceğim hiçbirşey yokmu?İşimi bırakıp oraya gitmeyi düşünüyorum başka çare yoksa.
Yanlış hatırlamıyorsam belli bir yaş üzerindekilerin ev satmak vb gibi şeyler için akli dengesi yerinde raporu alması gerekiyordu.Bankadan para çekme yada transfer içinde bunun gibi şeyler varmı?
Belli yaş üzerindeki insanlar kötü niyetli kişiler tarafından yönlendirilebilir birikimleri harcattırılabilir.Bunun için bir önlem olması gerekir diye düşünüyorum.
Gidip konuşabilirdim dedem ve babaannemle ama böyle birşeyi yüzlerine söyleyemem.
dede -anneanne ve '' hala''? Babaanne olabilir mi?
Kaç yıldır halanız onlarla birlikte yaşıyor?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
dede -anneanne ve '' hala''? Babaanne olabilir mi?
Kaç yıldır halanız onlarla birlikte yaşıyor?
Evet yanlış yazmışım babaannem olacak son mesajda düzelttim.Eskiden aynı evde yaşıyorlardı ama birkaç yıldır yakınlarındaki bir evde yaşıyor.Epey uzun süredir bu şekilde.Evli olmadığından onların yakınındaydı hep.
Dede ve babaannenizin , uzun yıllardır kendileriyle birlikte yaşayan, bakımlarıyla ilgilenen halanıza karşı diğer çocuklarından farklı yaklaşma ihtimali oldukça yüksek elbette, siz de bunun farkındasınızdır zaten.
Ancak bu konuda , ortada bir şey olmadan yapabileceğiniz bir şey de yok, en fazla halanıza olan güvensizliğinizden dolayı, dede ve babaannenizin vesayet altına alınmasını ve halanız dışında birinin vasi atanmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda sizin şu anda halanıza karşı hissettiğiniz güvensizlik , sadece adres değiştirecektir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Dede ve babaannenizin , uzun yıllardır kendileriyle birlikte yaşayan, bakımlarıyla ilgilenen halanıza karşı diğer çocuklarından farklı yaklaşma ihtimali oldukça yüksek elbette, siz de bunun farkındasınızdır zaten.
Ancak bu konuda , ortada bir şey olmadan yapabileceğiniz bir şey de yok, en fazla halanıza olan güvensizliğinizden dolayı, dede ve babaannenizin vesayet altına alınmasını ve halanız dışında birinin vasi atanmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda sizin şu anda halanıza karşı hissettiğiniz güvensizlik , sadece adres değiştirecektir.
Aslında onlara bakmadığı gibi (zaten bakıma muhtaç değiller) onları sömürüyor. Eğer kendi iradeleriyle ona miras bırakırlarsa bu beni rahatsız etmez.Ama biliyorum ki gelecek kaygısı olmadığı halde halam her türlü hileye başvurarak mirası ele geçirmeye çalışacaktır.Bu düşünce beni rahatsız ediyor.
Vasiyet altına alınmalarını isteyemem şu anda zaten sağlıkları iyi.Ancak onlar hayattayken miras sözleşmesi yapılsa.Mesela 40000tl miras 2 çocuk ve 2 torun olsa.20000tl saklı pay 2 çocuk zaten alıyor.Kalan 20000 tl 2 toruna eşit olarak vasiyet ile miras bırakılıyor.Ve sözleşmede bu miktarı torunların isteği olmadan harcamayacaklarını belirtseler (yani bizim onayımız gerekse).Ayrıca zihinsel sağlıklarını kaybetmeleri durumunda çocuklarına vesayet verilmemesini istediklerini belirtseler.
Böyle bir sözleşme mümkünse bunun yapılması için çocukların da razı olması gerekirmi?